"Пътуване към паметта" - Георги Първанов

Представиха книгата „Пътуване към паметта” на президента Георги Първанов в Чирпан

На 7 октомври в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов” се състоя премиера на книгата на Георги Първанов „Пътуване към паметта” – разкази за политиката. Организатори на събитието бяха Община Чирпан и Фондация „Яворов”, а домакин - музеят на Яворов.

Председателят на Фондация „Яворов” Тодор Иванов започна с думите, че за пореден път президентът идва в Чирпан, за да представи свои книги. Той нарече новата му книга „едно уникално издание за паметта, но не само за политика Георги Първанов, а и за човека”. В книгата има съвети за всичко онова, които някои наши политици избягват, в книгата е истината, допълни Иванов.

„Пътуване към паметта” е разказ на президента Георги Първанов (2002-2012 г.) за периода на прехода и бурните политически години от модерната история на България. Книгата е дело на университетско издателство „Св. Климент Охридски”.

Авторът Георги Първанов сподели с публиката, че това е последното представяне на тази книга и един добър финал. „Тук съм идвал не веднъж – говорили сме за култура, поезия и политика.  Това е книга за основните проблеми на прехода, така както съм ги видял и за които имам документи. Причината е, че както мнозина наши сънародници съм неудовлетворен от нивото на българския политически дебат и смятам, че в последните 30 години се случиха неща, родиха се идеи, които могат да бъдат катализатор на един нов дебат. Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата ми дейност. По-скоро е опит да се пресъздадат събития, да се анализират процеси, които намирам за важни, а може би и за определящи българското развитие в годините на прехода. Зная, че има и други от съществено значение, в които обаче не съм пряк участник, за да кажа нещо значимо. Сигурно на моменти съм писал субективно. И това вероятно не е само инстинктивен, емоционален отговор на стотиците хули и несправедливи писания по мой адрес. Мисля си обаче, че имам предимство пред опонентите – с многобройните документи, които само частично съм обработил. А последната дума ще имат историците”, разказа Първанов.

Актуално в книгата са главите „Как се печелят и как се губят избори” и за македонския въпрос. Книгата разкрива интересни подробности и около разговорите на Първанов с Путин по енергийните въпроси и спасяването на българските медици в Либия. „В политиката човек трябва да  може да мисли два-три хода напред, защото тези, които мислят инстинктивно, губят. Съвременните български политици и държавници трябва да гледат с хоризонт на един мандат напред”, добави Първанов. На въпрос коя е задачата на задачите на следващия президент на България, той отговори, че ключовата задача на президента е да изпълнява конституционно възложената му функция да бъде обединител на нацията.

Преди премиерата на книгата си Първанов посети разкопките по трасето на бъдещата високоскоростна железопътна отсечка, Мидалидаре Естейт, Исторически музей – Чирпан и родната къща на Георги Данчов-Зографина.

Назад