Ученици от Тополовград представят в музея интегрален урок за Яворов

Ученици от Тополовград представят в музея интегрален урок за Яворов

„За литературата, любовта и страданието" – това бе темата на интегралния урок, който учениците от СУ „Д-р Петър Берон", Тополовград, представиха пред чирпанска публика на 7 февруари в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов". Организатори на събитието бяха музеят на Яворов и фондация „Яворов". Присъстваха ученици и учители от чирпански училища, а официален гост бе председателят на ОбС – Чирпан Даниела Драгийска. Директорът на къща музей „Пейо К. Яворов" Златина Колева приветства с добре дошли гостите и публиката и каза, че тази проява е по повод имения ден на Яворов 10 февруари - Св. Харалампи, покровител на меда и пчеларите. На този ден Пейо Яворов е празнувал имения си ден. Златина Колева припомни, че преди по-малко от месец в тази зала бяха наградени две ученички от Тополовград в Националния литературен конкурс и в Националния конкурс за рисунка, които се проведоха в рамките на Яворовите януарски дни в Чирпан.

На 5 ноември 2018 г. по случай 140 години от рождението на гениалния български поет Пейо Крачолов Яворов учениците от 9, 10 и 12 клас при СУ „Д-р Петър Берон", Тополовград, под ръководството на г-жа Димитрина Караиванова – учител по БЕЛ, и

г-жа Надя Георгиева – учител по химия и опазване на околната среда, са провели интегралния урок в Тополовград. На 11 май 2018 г. учениците от Тополовград посещават къщата музей на поета в Чирпан. Чрез подробна и вълнуваща беседа те се запознават с най-важните моменти от живота му. Учениците обсъждат и книгата на хасковския писател Йордан Нанчев „Яворов преди и след куршума", както и други книги, посветени на поета.

В урока бе включена презентация за живота и поезията на Яворов, както и поетичен рецитал от стихове и писма на Яворов, Мина и Лора. Акцент бе поставен върху трагичната съдба и любовната драма на Яворов, както и върху истинското му приятелство с проф. Асен Златаров – учен енциклопедист, с голям принос в областта на химията, биологията, философията и литературата, който в най-трудния момент крепи отпадналия дух на поета и му вдъхва кураж. Когато след смъртта на Лора Яворов е открито хулен, обвиняван и преследван, Асен Златаров е от малцината, които безусловно вярват в неговата невинност и не се боят открито да я заявят. С написването на книгата си „Трагедията на Яворов" Златаров отхвърля незаслужената клевета, че Яворов е убиецът на Лора. Изпълнявайки своя граждански и приятелски дълг, той със своя фотоапарат прави последните снимки на полуслепия Яворов.

През 2018 г. се навършиха 140 години от рождението и 104 години от смъртта на Яворов, а личността и поезията му продължават да вълнуват и днес новите поколения. Списъкът на авторите, които са писали за Яворов, е нескончаем, броят на книгите, статиите и интервютата – също. За личността, живота и творчеството на Яворов е създаден и излъчен игралният филм „Дело №205", в който главната роля изпълнява талантливият артист Явор Милушев.

По време на урока прозвучаха стихове и писма на Яворов в изпълнение на учениците Ангел Крумов, Димитър Красимиров, Стела Димова, Тихомир Боянов, Тереза Андонова, а Георги Стойчев изпълни песента „Ден денувам" под съпровод на китара. Срещата с поезията и личността на Яворов завърши с песента „Стон" в изпълнение на Георги Христов. Учениците успяха да осмислят трагизма не само като литература и като поезия, а и като дълбока същност на Яворовия дух, като част от неговия живот.

Назад