Литературен празник Благовeщение

Литературен празник "Благовещение"

На 23 март от 11 часа в експозиционната зала на Къща музей "Пейо К. Яворов" в Чирпан бе отбелязан литературният празник "Благовещение". На 25 март – денят Благовещение – преди 113 години Яворов среща своята най-чиста и красива любов Мина Тодорова. Същият ден той пише стихотворението "Благовещение". Мина е най-вдъхновяващата за поета муза, неговият „снежнобял ангел".

Тази съдбовна среща на Благовещение преди десет години роди идеята за Национален конкурс за поезия за средношколци "...и мисля аз, че ти си Тя!". Организатори на конкурса са Община Чирпан, Къща музей "Пейо К. Яворов", Фондация "Яворов", Националния литературен музей и Издателска къща „Персей". В конкурса право на участие имаха ученици от 8 до 12 клас от цялата страна със стихотворения на любовна тема. Тази година в него се включиха 45 участници. Жури в състав: председател Пламен Тотев и членове Валя Василева и Гергина Дворецка, разгледа творбите на участниците и определи наградените. Наградите бяха връчени от поетесата Димана Йорданова – специален гост на литературния празник.

Журито класира на първо място Костадин Нарлиев – СУ "П. К. Яворов", гр. Чирпан, 12 клас със стихотворението „Тя е". Второ място бе присъдено на Симона Колева – СУ „Христо Ботев", гр. Враца, 12 клас за стихотворението „Самодива". Журито отреди две трети места: на Изабела Велчева – единадесетокласничка от същото училище във Враца за стиховете „Ти си пъзел..." и „Не мисли", и на Михаела Начева – СУ "П. К. Яворов", гр. Чирпан, 11 клас – "Търся теб, любов". Поощрителни награда получи Стефка Стефанова – ПМГ „Иван Вазов", гр. Димитровград, 10 клас със стихотворението „Последна нощ". Публиката имаше възможността да чуе стихотворенията на отличените в конкурса.

Литературният празник Благовещение продължи със среща с две интересни, талантливи и обичани млади поетеси Димана Йорданова и Ина Иванова. Ина представи поезията на Димана по един нетрадиционен и въздействащ начин – под формата на непринуден разговор с поетесата и публиката. Димана Йорданова е носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016" и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет" за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях". Миналата година излезе втората й стихосбирка „По гръбнака". Двете книги са дело на издателство „Жанет 45". За себе си казва, че е кръстена на Димана от романа на Блага Димитрова „Пътуване към себе си", която не е главна героиня, а сянка. На страховете, съмненията, невъзможната обич и възможното небе. „Тя е смело сърце и красив ум" – започна разговора Ина и попита Димана как е прописала стихове, на което тя отговори: „Първо почнах да чета. Четох 30 години и изведнъж почнах да пиша. Поезията е предимно емоция, която трябва да излезе навън." На въпрос защо и как е кръстила втората си поетична книга „По гръбнака" Димана Йорданова отговори: „За мен това е едно много болезнено заглавие. Гръбнакът е нещо много крехко, освен че те държи изправен. А поезията какво е? Тук всичко е много истинско. За мен издаването на тази книга беше много силна емоция." На въпроса „Какво е за теб Яворов?" Димана Йорданова сподели: „Той ме накара да искам да чета друга поезия. Той е тъжен и труден за понасяне, не в лошия смисъл – просто е тежък. Поетът трябва да е нещастен. А къщата на Яворов е магично място." Разговорът с Димана продължи с въпроса „Кой е твоят сезон?", на който тя без колебание отвърна: „Пролетта. Обичам началата, те са красиви." Попитаха Димана и какво е за нея поезията, а тя отговори, че да дадеш на поета дефиниция обикновено някакси го смалява. За Димана поезията е отвъд думите.

Прозвучаха стиховете на младата авторка „Градът бе мокър като след целувка", „Един мъж става от стола", „Надолу по гръбнака", прочетени от Димана и Ина.

В края на срещата двете поетеси получиха пролетни цветя и много млади читатели си закупиха от стихосбирките на Димана Йорданова и получиха автограф от поетесата.

По време на програмата за доброто настроение на гостите се погрижиха възпитаниците на НЧ „Димитър Данаилов 2013": китаристите Елена Стайкова и Георги Колев с ръководител Петко Кочев, и пианистката Иван Димитрова с ръководител Мария Радевска, а талантливата певица Габриела Ненчева от СУ "П. К. Яворов" с ръководител Кина Йорданова изпълни песента „Любовта продължава".

Назад