Гостува ни поетът Ивайло Терзийски

Гостува ни поетът Ивайло Терзийски

Поетична среща с Ивайло Терзийски и приятели организираха НЧ "Димитър Данаилов - 2013" и Къща музей „Пейо К. Яворов" - Чирпан на 1 април в залата на музея. В нея взеха участие поетите Ивайло Терзийски, Васил Иванов, Ангел Кроснев, Роси Рос и Иванка Василева. В началото на програмата водещата Малина Витанова поздрави публиката с две емблематични стихотворения на Димитър Данаилов – „Музей" и „Дръвче".

Специален гост на срещата бе поетът Ивайло Терзийски, който прелетя от Лондон, за да представи стиховете си пред чирпанлии. Ивайло Терзийски е роден в Плевен, живял и работил в Силистра. Той е автор на шест поетични книги. Първата е издадена през 1994 година и носи заглавието „Манастир за душата ми няма". Следват „Отмини ме, любов", „Колкото, толкова", „Жена на високо", „Сълза под крило" и „Сърце в ремонт", която излиза миналата година. Ръководил е два кръжока за литературно творчество и е сред основателите на силистренското литературно сдружение "Реката" през 2000 г. Редактор е на алманах и антология, побрали произведенията на повече от 250 творци в Североизточна България. Носител е на повече от 30 национални награди. Негови стихове са печатани в местната и централната преса. Понастоящем живее и твори в Лондон и е член на СЛТ "Реката и приятели" – Силистра.

„Радвам се, че съм на това свято място за българската поезия. За мен това е една сбъдната мечта – да чета в музея на Яворов мои стихове" – сподели Терзийски и добави – „Яворовият живот е увенчан с красивата му поезия. Тук е като храм. Днес тук са хора, които имат отношение към словото и красивото. Аз гледам винаги отвъд таланта, дали зад думите стои един достоен и благороден човек. Обичам българското слово. Започнах да пиша на единадесет години. Ако дължа на някого нещо в този живот, то е на родителите ми и разбира се на учителите ми, защото те виждаха в мен, това, което нося, и го поощряваха. Винаги съм подхождал с открита сърце към хората, винаги съм бил искрен и неподправен." Ивайло Терзийски рецитира стихове от новата си книга „Сърце в ремонт".

В духа на 1 април – Ден на хумора, сатирата и шегата, прозвучаха стихове от Васил Иванов. Последваха стиховете на Ангел Кроснев, обагрени в светлината и красотата на изконните български нрави и обичаи, рецитирани от дванадесетокласника от СУ „П. К. Яворов" Иван Делянов и от автора. Иванка Василева се представи със свои творби от поетичната си книга „Лъч от светлина", написани с любов към родното й село Марково, към децата и семейството. Роси Рос се включи в поетичното четене със стиховете си „Севтополис", „Емигранти" и „Разпети петък". Нейната любовна лирика зарежда с обич, топлина и човечност.

В програмата взеха участие и младите и талантливи китаристи от музикалната школа към НЧ "Димитър Данаилов - 2013"- Елена Стайкова и Спас Ангелов, с ръководител Петко Кочев. Елена и Спас са носители на престижни награди от конкурса „Джаз, поп, рок – китара", София, 2019 г.

Назад