104 години от геноцида над арменския народ

104 години от геноцида над арменския народ

Вечер, посветена на 104 години от геноцида над арменския народ, се състоя на 17 април в залата на къща музей „Пейо К. Яворов". Организатори на събитието бяха Арменския културно-информационен център – Пловдив, Фондация „Яворов" и музея. Специални гости на проявата бяха почетния консул на Република Армения в Пловдив Ехиязар Узунян и директора на Арменския културно-информационен център в Пловдив д-р Ахавни Кеворкян. Златина Колева – директор на къща музей „Пейо К. Яворов" припомни, че на 24 април отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид. Преди 104 години са избити и оставени да умрат от глад милион и половина жени, мъже, деца и старци и това не трябва да се забравя, за да не се повтаря и никой народ да не изпитва страданието, което са преживели арменците преди век, допълни Колева.

За това разказва фотоизложбата „104 години от геноцида", която бе представена от д-р Кеворкян: „Днес сме тук, за да склоним глава пред милион и половина жертви, които носят фамилия, завършваща на –ян. Арменският народ попадна в капана на османския поробител и години наред беше клан. Една клика на Османската империя създаде план за унищожаването на арменския народ. На 24 април 1915 година са арестувани стотици арменски интелектуалци. Тези мъже тръгват по пътя на депортацията, заедно с тях тръгват и керваните на смъртта – деца, мъже, жени и старци. Измрели са милиони с най-ужасната смърт, по начин, по който дори не можем да си представим. В крайна сметка един милион и половина арменци са унищожени, но арменците продължават напред, като превъзмогват болката и мъката си. Днес, 104 години след това престъпление, арменците не чуха извинение, нямат получени репарации, злодеите, организирали геноцида над арменския народ, не са наказани. Днес арменската нация има един милион и половина небесни покровители. Днес сме свидетели на бял геноцид. Нашите храмове са разрушавани. Голяма част от тях са превърнати в обори, където турците и кюрдите отглеждат своя добитък. Артефактите за арменското съществуване по тези земи бавно влизат в пръстта. 24 април е дата на дълъг път, ден, в който всички ние умираме по милион и половина пъти, минаваме в протестно шествие и се прекланяме пред паметта на нашите баби и дядовци."

Дванадесетокласникът от СУ „П. К. Яворов" Иван Делянов изпълни знаменитото стихотворение „Арменци", което Пейо Яворов пише преди 120 години. Тогава Яворов е бил твърде млад, само на 22 години, но при срещите си с арменците в Стралджа и Скобелево той приема тяхната болка за своя. За тези първи срещи на Яворов с арменците свидетелстват спомените на Яворовите съвременници Александър Ралов и Стефан Кьосев, които Иван Делянов прочете пред публиката.

Програмата продължи с представяне на документалния филм на сценариста и режисьор Цветан Симеонов „Паметта на 13-те сандъка" - един филм за родовата памет, за духовните ценности на арменците, устояли на времето. Филмът разказва за пренесените от арменците през 20-те години на 20 век църковни реликви, съхранявани в криптата на храма „Сурб Кеворк" в Пловдив.

Назад