За споделените светулки светлина на Вирджиния Блак

За споделените светулки светлина на Вирджиния Блак

Вдъхновяващо театрално представяне на книгите на Вирджиния Блак организираха къща музей „Пейо К. Яворов" и фондация „Яворов" в залата на музея на 18 април. Тя гостува за пръв път в Чирпан по покана на Марияна Кривошапкова – директор на НУ „Св. Климент Охридски", с която я свързва виртуално приятелство и малката светулка в душите, с която всички ние се раждаме и после се питаме къде е тя.

Гергана Дечева, с творчески псевдоним Вирджиния Блак, е завършила английска гимназия в Бургас, английска филология с бакалавърска степен „Английска и американска литература" в СУ „Св. Климент Охридски".
Работила е като преводач и преподавател по английски в Кипър, Малта, Англия и в Австрия, където в момента превежда художествена литература и преподава английски. Превела е 53 книги.

Гергана Дечева и дъщеря й Анджела Дечева по емоционален, въздействащ и артистичен начин поднесоха пред чирпанската публика откъси от книгите „Хотел Алберта", „Къщата на светулките" и „(С)цената на светулките". Средствата от продажбата на книгите се използват за благотворителност – с тях Гергана Дечева купува памперси за деца от центрове за настаняване от семеен тип.

„Хотел Алберта" е реалистична книга, отразяваща съвремието ни, без излишно фантазиране. И все пак на места усещането на читателя е, че изживява приказка или най-малкото – че родена разказвачка на приказки сега говори за живота.

В „Къщата на светулките" светулките светят, когато са изплашени или търсят обич. Те отвеждат Джо в шарения свят на Ана. В компанията на забавни герои, през много комични ситуации и оплетени в паяжината на малко сарказъм и тъга, те търсят моста между два свята.

В „(С)цената на светулките" героите са представени през калейдоскопа на възела, в който здраво са оплетени минало и настояще. Поставени в една съвсем различна светлина, те или търсят, или вече имат отговор на дребничкия въпрос: „Подменя ли се любовта?" Пък било то и любовта към шоколада.

Със „Синята гора", която излезе на български и на английски език ден преди премиерата в Чирпан, читателите ще се отправят на едно детско пътешествие. Книжката е с картинки, като три от тях могат да се оцветяват.

„Гостуването ми в Чирпан беше от нещата, които никога няма да забравя. Рядко човек влиза в дома на Яворов и се изправя пред пълна зала. Ама чак да ме е срам да застана в такова място с моите непоетични неща. Но все пак Чирпан се оказа първият град, който видя моето Любопитното стъклено фенерче и Синята гора. Мили хора, благодаря за обичта " – написа след срещата в профила си във фейсбук Гери Дечева.

Освен на вълнуващото театрално представяне на Вирджиния Блак и нейните споделени светулки светлина, публиката се наслади и на прочувствените музикални изпълнения на Виолета Илиева Петрова.

Назад