Гостува ни Продрум Димов

Гостува ни Продрум Димов

Среща с писателя Продрум Димов и неговата книга „Мигове с Евтим Евтимов" се състоя в Международния ден на книгата и авторското право - 23 април  в залата на къща музей „Пейо К. Яворов". Организатор на събитието бе НЧ „Димитър Данаилов 2013", а домакин – музеят на Яворов. Председателят на читалище „Димитър Данаилов" Нина Маринова представи Продрум Димов като писател, поет, журналист, дългогодишен секретар на дружеството на писателите и на клуба на дейците на културата в Пазарджик, член на СБП , приятел на много културни дейци, чиито биографии е описал в редица творби, човек с многостранни възможности и интереси. Творчеството му е разнообразно по тематика и жанрове. Автор е на двадесет книги за деца, няколко сборника с разкази, епиграми, очерци, интервюта и документални четива. През последните години Продрум Димов се налага като събеседник на видни дейци на културата и преди всичко писатели – издава книги за Христо Радевски, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Яко Молхов, Иван Динков и др. Перото на Продрум Димов е перо на един неспокоен граждански дух, допълни Маринова.

Прекрачвайки прага на Яворовия дом, Продрум Димов не скри вълнението си: „Прекрачвам с неукротимо чувство на съкровено преклонение прага на къща музей „Пейо К. Яворов" – неоценима българска национална светиня. Това е дом за нравствено пречистване на всички посетители. Тук всички могат да изразят своята почит и вечна признателност към един от най-великите синове на България. Благоговея пред името на Яворов! Трябва да се гордеете, че сте потомци на такъв велик българин. Да бъде завинаги непомръкващ лъч за днешните и бъдните поколения на родината!"

Продрум Димов представи своята монография „Мигове с Евтим Евтимов", в която той разказва за срещите си с поета. Авторът се запознава с Евтим Евтимов през 1985 г., с когото стават много близки. По думите му Евтим Евтимов е бил изключително скромен и надарен човек. Той разказа за живота, дейността и творчеството на Евтим Евтимов, за голямата му неугасваща любов с поетесата Петя Йорданова, на която Евтим Евтимов посвещава най-хубавите си стихове, за „триото" Евтим Евтимов, Веселин Маринов и Тончо Русев, за посещенията на Евтимов в Пазарджик. Книгата „Мигове с Евтим Евтимов" е преиздадена по повод 80 години от рождението на Евтим Евтимов и е обогатена със снимков материал. „Евтим Евтимов беше изключително гостоприемен и много земен човек. В неговата любовна лирика личи чистата и красива обич. Той беше и добър белетрист. Книгата ми „Мигове с Евтим Евтимов" е първата мемоарно-документална книга, посветена на поета. Когато излезе първото издание на книгата, той ме поощри като каза, че съм написал една книга с много любов. В Чирпан Евтим Евтимов е идвал на 17 ноември 1996 г. Тогава пред чирпанска публика го представя Марин Кадиев. Евтим Евтимов беше честен човек, умееше да отсява зърното от плявата, хубавото от лошото. Отиде си на 8 юни 2016 г. Това беше едно тягостно преживяване. След осем дни почина и втората му съпруга поетесата и преводач Романьола Мирославова. Трябва да се връщаме към такива стойностни личности за България, за да останат те за идните поколения" – завърши словото си за Евтим Евтимов Продрум Димов.

Назад