Нощ на музеите

Нощ на музеите

За втора година къща музей „Пейо К. Яворов" се включи в международната инициатива „Нощ на музеите". Програмата започна от 18 часа в залата на музея със среща разговор с писателя Христо Нанев – езотерик и изследовател на феномените на България – Слава Севрюкова, дядо Влайчо, Любомир Лулчев. „За първи път съм в музея на Яворов. Яворов е любимият ми поет. Коренът ми е от тук, от старазагорския край. Ще представя мои изследвания за носителите на феноменални способности в България, за едни уникални личности, за които много малко се знае" – започна разказа си Христо Нанев.

Любомир Лулчев е тайният ясновидец и съветник на цар Борис III. Спасил го е от три атентата. Лулчев е изключително ерудиран човек, знае седем езика. Той по лицето е можел да прецени какъв е човекът, правил е перфектни характеристики по почерка и е имал силно отворени канали към световете. Лулчев е свързан освен с цар Борис III и с Петър Дънов, на чието учение е привърженик. Той е чудесен писател и психолог. След 9 септември 1944 година е арестуван. Осъден е на смърт от т. нар. Народен съд и е разстрелян на 1 февруари 1945 година. Застрелян е от неразумни хора, които го упрекват в германофилство. През 1996 година посмъртно е отменена присъдата срещу него.

Съдбата на Стойна Преподобна, ясновидка и лечителка, е по-лоша от тази на Ванга. Тя на 7 години боледува от едра шарка и ослепява, но развива духовно зрение. Отива в Златолист и се настанява в църквата на с. Долна Сушица. Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма „Св. Георги" в селото. Там тя прекарва остатъкът от живота си в пост и молитва. През целия си живот се обрича на вярата, на религията, вижда съдбите на хората. Излекувала е и е спасила много хора, които идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед. Умира от пневмония на 22 декември 1933 година, като отказва лекарства. Погребана е в двора на църквата „Св. Георги" в с. Златолист, където е оформен мемориал. Днес ние умуваме светица ли е Стойна Преподобна? Ако Стойна беше живяла другаде, на нейно име щеше да има институт, допълни Христо Нанев.

За дядо Влайчо ще се открие първата къща на добротата и мъдростта в България. Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето, помогнал е на хиляди хора. Той не вземал нито лев от хората, които питали за близките си.

Христо Нанев е имал щастието да бъде допуснат в близкото обкръжение на феноменалната предсказателка Слава Севрюкова, за която се знае, че е била твърде тайнствена. Най-популярните книги за ясновидката Слава Севрюкова са на Христо Нанев – „Бъдете в този свят, но не от този свят", „Прозрения" и „Зеница към вселената". Тя придобива широка известност едва в последните години от своя живот, след 1989 година. Тогава за нея се заговаря по медиите и се прави документален филм. Според нея едва в началото на 21 век България ще се отърси от тежката си карма, която я преследва близо хилядолетие.

Към Христо Нанев бяха зададени много въпроси, един, от които за нивото на съвременните феномени в България, на който той отговори, че им трябва време, за да се докажат. Като най-голям изследовател на феномените в България той посочи проф. д-р Георги Лозанов – български учен, известен като изследовател на Ванга. Срещата с пловдивския писател Христо Нанев премина неусетно и при голям интерес.

Във втората част от нощта на музеите от 20 часа на открита сцена в музея на Яворов започнаха музикалните рок безсъници. Концертът откриха вокална студия „Сладурани" при НЧ „Пейо К. Яворов 1867" с ръководител Галина Маркова. Габриела Стефанова, Божидара Стойчева и Зорница Тодорова очароваха публиката с таланта си. Последваха изпълненията на Николай и Стоян от чирпанската рок група „Trans rock", а Villy Way и Стойо Попов завладяха публиката със своите интерпретации на любими песни.

Къща музей „Пейо К. Яворов" благодари на участниците и спонсорите, които спомогнаха за осъществяването на нощта на музеите.

Назад