"Пробуждане" - Тонка Иванова

Представиха дебютната стихосбирка на Тонка Иванова

На 19 юни в залата на къща музей “Пейо К. Яворов” бе  представена дебютната стихосбирка на Тонка Иванова “Пробуждане”. В началото директорът на музея Златина Колева припомни, че преди 141 години Чирпан даде на България и света гения на поетичното слово Пейо Крачолов Яворов. “Тракийската земетръсна земя даде много поети на България: Димитър Данаилов, Павел Матев, Виолета Христова, Трифон Митев, Ангел Кроснев, Васил Иванов, Ваня Душева, Роси Рос...Лауретати на национални конкурси за поезия са чирпанските ученици Михаела Начева и Костадин Нарлиев” – допълни Колева и откри премиерата на първата стихосбирка на Тонка Иванова “Пробуждане”.

Трифон Митев – издател на книгата сподели, че тази книга нямаше да я има, ако не беше голямата силна духовна връзка между майка и син. Когато Тихомир върви по Пътя Камино, Тонка изживява своя Път Камино. “Силната обич, духовната връзка между майка и син роди тези стихове” – отбеляза Митев и продължи – “Променя се живота на Тонка и нейния духовен мир. Тя търси прошката и любовта към близките и семейството и след това към околния свят. Една нежна нишка от света на Тонка е голямата й отговорност към близките, към хората, с които живее и е живяла. Тя стига до преосмисляне на живота по пътя на прошката и любовта. По-високо стъпало към възвишаването на душата е пътят към Бога. Мисля, че ще прочетете тези стихове втори и трети път. Тази поезия преосмисля най-съкровените ни чувства. Стиховете ще ви накарат да мислите. Поздравявам Тонка с тази книга и й пожелавам да не си затваря душата и стиховете, а да ги пусне да летят!”

Авторката, силно развълнувана от дебюта си пред публика, прочете предговора си към книгата: “Пробуждане” е израз на духовното ми развитие. Едно мистериозно пътуване за самопознание в дълбоките пластове на душата и съзнанието ми. Един обрат в преоткриване на Бога и Любовта. Стиховете ми се родиха по доста интересен начин. Малкият ми син тръгна да върви по Пътя Камино през 2013 г. Точно в същото време аз преживях своя Път Камино, макар и у дома. Никога до тогава не бях писала стихове. Оттогава започнах да пиша по няколко стихотворения на ден. Говорих за болката си, поисках прошка, получих смирение, осъзнах значението на Любовта, преклоних се пред Създателя и неговото творение. В този творчески подем написах и детски стихчета. Посъбраха се доста стихотворения и се роди идеята за книжката. Моят зов е за онази голяма и обобщаваща любов, зов да открием себе си!” Тонка Иванова прочете стихотворението, дало заглавието на книгата – “Пробуждане”.

Синът на Тонка Тихомир Иванов с радост сподели, че майка му се е осмелила да тръгне по този път. За него ценното нещо е че тя си е повярвала.

Прозвучаха и други стихотворения “Дъжд”, “Просякиня”, “Прозрение”, “Прошка”, които бяха прочетени от Таня Стоилова.

В края авторката благодари на Бог, на семейството си, на Трифон Митев, на организаторите и на всички, които са я подкрепили.

Публиката имаше възможността да се наслади и на прочувствените музикални изпълнения на Виолета Илиева Петрова, която изпълни песните “Гълъбо” и “Истина”.

Назад