Васил Иванов - "Подкова за късмет"

Васил Иванов с пета стихосбирка

Премиера на петата книга със стихове на Васил Иванов „Подкова за късмет" се състоя на 8 октомври в залата на къща музей „Пейо К. Яворов". Организатори на събитието бяха НЧ „Димитър Данаилов 2013" и музеят на Яворов. Васил Иванов е автор на стихосбирките „Резилиада", „Захар в раната", „Последното врабче" и „Златната ябълка и още нещо", както и на книгата с разкази „Заешката планета". Негови творби са публикувани в електронното списание „Литературен свят" и в периодичния печат.

„Подкова за късмет" е сатирична книга. За корицата е използвана илюстрация на автора. Думи за Васил Иванов прочете поетът Ангел Кроснев: „След прочитането на „Подкова за късмет" на Васил Иванов животът ми се удължи с една-две години. Образите от книгата оживяха пред мен – животни, принцове, принцеси. Хубаво е, че още можем да се надсмиваме над недъзите си. Силно впечатлен съм от стихотворението „Референдум", което е точно отражение на изборите. Майсторски пресъздадени са образите на корупцията и лъжата. Писането на Васил Иванов е разбираемо. Той е един от талантливите хора на Чирпан и за мен е удоволствие да говоря за него."

На свой ред авторът отвори темата за нуждата на човека от късмет. Според поверието „Намериш ли подкова, е късмет. Усмихва ти се палаво съдбата. Щом блесне на пътеката пред теб... Освен, ако ти падне на главата." С много артистизъм и положителни емоции Васил Иванов прочете стихотворенията „Подкова за късмет", „Любов", „Там край реката", „За лъжата", „Горест", „Мъгла" и др. Авторът завърши с изпълнение на няколко стихотворения, които не са включени в книгата, сред които „Танц" и „Душевни терзания".

Назад