65 години къща музей „Пейо К. Яворов”

65 години къща музей „Пейо К. Яворов"

Паметна вечер за Димитър Данаилов и Павел Матев

На 5 декември, между рождените дни на Димитър Данаилов (3 декември) и на Павел Матев (6 декември), в къща музей „Пейо К. Яворов" се проведе паметна вечер „... но пак ме споменете със добро", посветена на поетите – наши земляци, останали в културната история на град Чирпан. Организатори на вечерта бяха Община Чирпан, музеят на Яворов и фондация „Яворов".

„Изминали са 27 години от смъртта на Димитър Данаилов и 13 години от кончината на Павел Матев, но двамата поети продължават да живеят в сърцата на хората, както със своите стихове, така и с всичко, което са направили за Чирпан. Данаилов освен поет бе и блестящ оратор, който със своите емоционални беседи вълнуваше посетителите на музея. Той бе и учител, който даваше път на младите таланти, за които създаде общинските конкурси за литературно творчество и за рецитация на Яворова поезия. Павел Матев освен с поетичното си наследство е запомнен и с дейността си на общественик, който никога не забрави родния си край. С негово съдействие през седемдесетте години на миналия век е построена експозиционната зала на музея на Яворов, негова е заслугата и за паметника на Яворов в градския парк, чийто скулптор е Иван Блажев. И двамата поети са свързани с музея, който тази година отбелязва 65-годишен юбилей. Част от юбилейните прояви е и паметната вечер за Димитър Данаилов и Павел Матев" – това каза Златина Колева – директор на музея, в началото на вечерта, след което припомни, че преди два дни се проведе първото издание на Общинския конкурс за рецитация на стихотворения на Димитър Данаилов и Павел Матев и представи отличените участници в конкурса, които рецитираха стихотворения на двамата автори. Племенницата на Димитър Данаилов Емилия Димитрова връчи две специални награди на младите рецитатори – на Димитър Петров – третокласник от ОУ „Васил Левски" със стихотворението „Войници в музея" на Димитър Данаилов, и на Минчо Денев – ученик от 10 клас на СУ „П. К. Яворов" със стихотворението „Завещание" на Димитър Данаилов.

Златина Колева разказа за историята на създаването на къща музей „Пейо К. Яворов", като очерта и заслугите за развитието на музея на музейните работници и на много учители, журналисти, хора на изкуството, ръководители и спомоществователи, които са дали своя принос за утвърждаването на музея, за популяризиране на неговата дейност. Трудът и съпричастността на приятелите на музея бяха оценени от музейните специалисти и ръководството на Община Чирпан. Те получиха награди, връчени от кмета на Община Чирпан Ивайло Крачолов. За дългогодишно сътрудничество и обективно медийно отразяване бе отличено журналистката от Радио Стара Загора Ангелина Петкова. „Да се общува с хората, които работят за развитието на къщата музей на Яворов, е ценна привилегия за нашата професия. Радио Стара Загора има медийната традиция да отразява всички свързано с тази институция. В златния фонд на радиото се пазят много записи. Дарявам на музея записи от откриването на Яворовите дни преди близо 40 години и запис на гласа на Димитър Данаилов, който чете няколко свои стихотворения. Имаме много записи и на Павел Матев и с удоволствие бихме ги предоставили. Какво по-хубаво от това в музея да звучат автентичните гласове на Димитър Данаилов и Павел Матев" – с нескрито вълнение каза Ангелина Петкова. Същата награда получи и Надя Лилова – журналист от телевизия „Скат", която участва активно в отразяването на Яворовите дни и в битката за извоюване на самостоятелния статут на къщата музей. За дългогодишно сътрудничество и принос в осъществяване инициативите на музея награда получи д-р Ахавни Кеворкян – директор на Арменския културно-информационен център – гр. Пловдив. Ето и нейните думи на благодарност: „Благодаря на пазителите на Яворовия дух, благодаря за честта да бъда частица от вас, благодаря за възможността да помагам този възрожденски дух да се запази, да се развива и да продължава да свети така, както Яворов свети с това, което остави на света." Инж. Владимир Рогошев също получи награда: „В последните години се борихме за независим статут на музея и успяхме. Да се надяваме, че с новото ръководство на града, музеят ще достигне нови висоти." Награда бе връчена и на Валентина Петкова – учител, ръководител на Тим Тийн Театър. За значим принос в утвърждаването на музея като най-важната културна институция в Чирпан с награда бе отличена и Донка Вучкова.

Много хора имат своя принос за развитието на музея, но един от тях се отличава с това, че не само живее, но и гори в отдадеността си към Яворов. Това е Тодор Иванов, който получи специална награда за значим принос в популяризиране живота и творчеството на Яворов и за изключителни заслуги за издигане авторитета на музея – паметния знак „Аз не живея, аз горя", изработен от скулптора Музафер Сабри. Тодор Иванов благодари за отличието с емоционално слово: „Има снимка, когато се открива експозиционната зала на музея с Павел Матев и Димитър Данаилов с цялото тогавашно общинско ръководство. И сега за пръв път виждам цялото общинско ръководство заедно тук. Това е знак, който повечето хора ще разберат. Благодаря за този красив и задължаващ подарък и символ. „Аз не живея, аз горя" е в сърцето на всеки от нас. Тук е д-р Ахавни Кеворкян, с която музея и фондацията работят от доста години. Вярвам, че догодина хачкара, арменският кръст, ще дойде месец април от Ереван тук в къщата музей. Това ще бъде още един знак, че онова, което си струва да стане в Чирпан, става, защото усилията водят до резултати. Успех на новата власт и на всички ония, които работят за Яворов!"

Кметът на Община Чирпан поздрави музейните работници с юбилея: „Моите ученически и детски години са минали в голяма степен тук между музея на Яворов и музея на революционното движение, сега ХГ „Никола Манев". Завърших история и поех управлението на Историческия музей. Това са едни от моите първи стъпки. Когато искам да се заредя с позитивна енергия, идвам в музея на Яворов. Обичам Димитър Данаилов и Павел Матев, до тях всеки иска да се докосне и да гори. Имам поглед над много музейни институции в България, но в Чирпан имаме музей с този дух, който му предават музейните работници – хора, които работят сериозно върху изследователска работа, непрестанно търсят възможности за обогатяване на фондовете на музея, работят с най-големите изследователи на Яворовата поезия. Да продължават все така! Нека къща музей „Яворов" бъде наистина духовния храм, от който имаме нужда. Имаме намерение да предадем един друг облик не само на музея на Яворов, който е център, но и на всички музеи и галерии в Чирпан – да бъдат достъпни за любителите на поезията и за всички, които трябва да се докоснат до българското. Имаме желанието и енергията да го направим, имаме концепцията и визията. Пожелаваме на музейните работници все така смело и с много идеи! Имате нашата подкрепа!"

Вечерта продължи с предпремиера на новата книга на познатата на чирпанлии и обичана от всички Ина Иванова „Криле от папиемаше". Ина е голям приятел на музея, носител на първата награда „Благовещение", 2015 г., учредена от къщата музей и инж. Владимир Рогошев, която се дава за значими постижения на творец, свързан с Чирпан. Тя е автор на три книги с разкази „Право на избор и други проклетии", „Името на неделята" и „Летящ акордеон", както и на поетичните книги „Малки букви" и „Криле от папиемаше". В новата си книга със стихове тя продължава своята линия да изследва, да разказва истории. Нейната поезия е с много цветни детайли, там има много лято – щипка липов цвят, чаша студен чай, череши. Ина сподели своя спомен за Димитър Данаилов: „Помня гласа на Данаилов. Покрай Яворовите дни в нашата гимназия се прожектираше филмът за Яворов „Дело 205" и имаше срещи с Димитър Данаилов. След поетите остават техните текстове. Всеки, който чуе песента „Синева", знае, че е по текст на Павел Матев. Всеки знае и песента „В Чирпан водата се не пие". Срещу читалището има една пейка, която гледа към всички нас, и това е пейката на Данаилов." По думите на Ина поезията трябва да се пише и чете от сърце. Нашият свят и живот са достатъчно метафорични. „Папиемаше" е много добра метафора – това е техника за малка пластика, при която се лепят малки късчета хартия и така се изработват различни фигури. Ина прочете своите стихове „Порцелановата чаша със синчеца"и „Дръж сърцето си на светло" и пожела на всички да държат на светло сърцата си.

Назад