"Чирпан в старите пощенски картички"

Изложба „Чирпан в старите пощенски картички”
Тази година за празника на града - 6 септември, Къща музей „Пейо К. Яворов” представи изложба „Чирпан в старите пощенски картички”. Тя бе открита от директора на музея Златина Колева. В изложбата са включени картички от началото на 20 век с емблематични за града забележителности – родния дом на поета Яворов, бюст-паметника на Яворов от скулпторката проф. Мара Георгиева, сградата на гимназията, на училище „Алеко Константинов”, на Районна кооперативна банка, на Българска земеделска банка, градския парк, сградите на целодневната детска градина и на читалището, паметникът-костница в центъра на града, паметникът на Яворов от скулптора Иван Блажев, пощата, кино „Иван Димов”. Част от картичките представят голямото чирпанско земетресение от 1928 г. Най-ранната картичка е от 1906 г. По-голямата част от картичките са от популярното през 40-те години на миналия век издателство на Григор Пасков – най-известния фотограф и производител на пощенски картички. Има и картички на чирпанския фотограф Милков, картички, издадени от книжарницата на Никола Попов в Чирпан, от ДП „Фотография – 1964 г.”, от ДИ „Септември”. Освен картички от Чирпан в изложбата могат да се видят и пощенски картички от кореспонденцията на Яворов, картички от различни градове на България от първите десетилетия на 20 век и на градове от Европа.
Една част от картичките са притежание на Къща музей „Пейо К. Яворов”, а други са предоставени за изложбата от колекциите на Балаж Гуяш, Георги Илиев, Тодорка Кънчева и Стоян Петров.
В изложбата са представени и географска карта „Филипопол-Чирпан”, руска, мащабът се измерва във версти, Географически институт, София, 1924 г. и албум „България – нашата родина”, одобрен от Министерството на народното просвещение с окръжно № 3441 от 09.10.1936 г., издание на фотоиздателство „Гр. Пасков”, София, 1936 г., включващо 135 обекта. В албума са залепени марки от посетени места в страната, включително Чирпан.
Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 октомври 2020 г. в експозиционната зала на Къща музей „Пейо К. Яворов”.


Назад