"Живея в светлина" - Исак Гозес

Представиха книгата за Никола Манев „Живея в светлина“

Премиера на книгата за големия художник Никола Манев „Живея в светлина“ на журналиста Исак Гозес се състоя на 12 септември в двора на Къща музей „Пейо К. Яворов“. Книгата се появява след многобройните срещи на  автора с най-близките приятели на Манев.

„За мен е част премиерата на моята книга за Кольо да бъде в двора на къщата, където се е родил Яворов. Осмелих се да напиша този биографичен роман и да го представя точно тук от дълг към Кольо. Никола Манев обичаше да пишат за него. Струва ми се, че в книгата разказах всичко за него, такъв какъвто го познавах, и какъвто го помнят стотиците му приятели по света, който той обходи, за да нарисува по свой начин. Той беше вселена, вселена от любов. Често се шегуваше, че любов няма, има любовни доказателства!“, сподели Гозес. Той припомни, че се е запознал с живописеца в Чирпан покрай примата на родната естрада Лили Иванова, която беше специален гост на Манев през 2000 г.

Братът на художника актьорът и художник Добромир Манев подчерта ролята на Чирпан в живота им: „Нашите спомени, нашето детство, всичко е започнало оттук. Светът на Никола Манев беше цяла вселена, но най на сърцето му беше Чирпан.“

Управителят на издателска къща „Хермес“, чието дело е романът „Живея в светлина“, Стойо Вартоломеев каза ,че книгата е изключително четивна, че тя е биография, но е романизована, в нея има житейски факти, които са истина, но има и фикшън. Той обърна внимание на силното усещане на Никола Манев за род и родина. „Радвам се, че издателство „Хермес“ застана зад тази книга. Тя е памет за големия художник. На добър час на книгата!“, каза в заключение издателят.

Назад