1 октомври - Ден на възрастните хора

На 1 октомври по повод  Международния ден на възрастните хора на откритата сцена на Къща музей „Пейо К. Яворов“ се проведе концерт на самодейни пенсионерски колективи и клубове от Община Чирпан. Празникът бе организиран от Общинската структура на Съюза на пенсионерите - 2004 – Обединени – Чирпан и от Община Чирпан. Денят на възрастните хора започва да се чества през последната четвърт на 20-ти век. 1 октомври  е определен за Ден на възрастните хора от Общото събрание на ООН през 1990 г. На този ден по света се провеждат конференции и конгреси, на които се обсъжда ролята на пенсионерите в обществото, провеждат се фестивали и концерти. На концерта в Чирпан с песни и стихотворения участваха колективи от Чирпан, Зетьово, Спасово, Винарово, Държава, Ценово, Яздач.

Слово по случай празника произнесе председателят на Общинския съвет на СП – 2004 – Обединени – Чирпан Димитър Дрезгачев.

Марияна Кривошапкова – зам.-кмет на Община Чирпан, поздрави възрастните хора с цитат от Алберт Швайц: „Ти си толкова млад, колкото са твоите надежди и толкова стар, колкото са твоите съмнения… Младостта не е етап от живота, а състояние на духа. Никой не остарява, защото е оставил след себе си няколко десетки години. Човек остарява само, когато предаде идеалите си.“

В концертната програма участие взеха Клубът на учителите пенсионери „Димитър Данаилов“ – Чирпан, група „Дамасцена“ с ръководител Мария Гаджова, дует „Яворова сълза“, певческа група към Дамски клуб  „Болярка“ – с. Спасово, певческа група „Здравец“ от с. Ценово и мъжка фолклорна група „Орфей“ – с. Ценово.

Назад