Литературна среща с творци от Пещера

Творци от Пещера гостуват в Чирпан

На 11 юни в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан се състоя литературна среща с младите таланти от Литературен клуб „Искри“ при НЧ „Развитие – 1873“ – Пещера. Клубът е създаден през 1948 г., като започва своята дейност като литературен кръжок. Литературен клуб „Искри” организира литературни четения, срещи с автори, театрални представления и рецитали. Членове на клуба през годините са едни от най-видните пещерци. Сред най-уважаваните му председатели е покойната вече поетеса от Батак Стоянка Динева. В момента председател на клуба е писателката Минка Гемиева. За да популяризират дейността на Литературен клуб „Искри” в Чирпан дойдоха Памеала Мекушина, Веска Пепеланова, Николина Барбутева, Симеон Ботев, Христо Милчев и Георги Връбчев.Това е първа групова изява на клуба, в която авторите представиха историята на литературния кръжок, читалищния живот в град Пещера, пътят на своето творчество и бъдещите се творчески планове.

Николина Барбутева представи работата на клуб „Искри“ и предизвикателствата, пред които е изправен клубът днес. Отдели специално внимание на ролята на главния библиотекар Богдана Сиракова, която е ценен партньор на всички пещерски творци в изграждането им като утвърдени имена не само на местна почва, но и на международно ниво. Николина Барбутева е автор на четири стихосбирки, един електронен роман, сборник с есета и четири авторски песни.

Георги Връбчев сподели какво го вдъхновява и как обвързаността с родното читалище го е оформила във времето като творец и като едно от най-ярките имена в съвременната проза. Член е на Съюза на българските писатели. Носител е на национални и международни награди.

Симеон Ботев сподели за увлеченията си към историята и как двете му големи страсти – история и литература, са се претворили по един чудесен начин, за да се роди първият му роман „Преследването или седемте дни на дервиша“, издание на „Жанет 45”.

Памела Мекушина сподели за своя творчески път и за стихобирката си „Буря, наречена любов”..

Веселина Пепеланова бе най-младият участник в литературната вечер – само на 19 години. Дебютната й книга носи заглавието „Думите, които не казах на глас”.

Христо Милчев разказа за своето вдъхновение, което черпи от класика Шекспир и за създаването на книгата си „Фирмата създател на чуден приятел“, която е фентъзи за деца, но като всяка детска книжка и тази може да се каже, че е насочена към възрастните, за да преоткрият себе си и да си спомнят, че някога и те са били деца.

Срещата завърши с вокално изпълнение на Николина Барбутева, снимки и  автографи.

Назад