Концерт

„Бродове“

Така се нарича концертът от най-новата поредица на Международна фондация за сътрудничество и културно съревнование „Гоце Делчев“, свързваща народи и сърца с виртуозите на Косово и Северна Македония. Концертът се проведе на 29 юни в залата на Къща Музей „Пейо К. Яворов“, а съорганизатор на проявата бе Фондация „Яворов“. Това бе един концерт на дружбата  и на красотата с участието на Бесиана Мехмеди, Алба Дехири и Пранвера Ходжа.

Бесиана Мехмеди е родена в Прищина, Косово. Завършила е музикалната гимназия „Пренк Якова“ в родния си град. В Албанската художествена академия в Тирана е завършила музикознание с отличен успех. В периода 2006-2013 г. Мехмеди работи като асистент и преподавател по История на музиката и вокални техники в Държавния университет в Тетово. От 2013 г. работи като професор по история на музиката, солово пеене и вокални техники в Държавния университет в Тетово, Северна Македония.

Бесиана Мехмеди е сред най-известните албански певици. Известна е и като педагог,  професор, публицист, радиорепортер и медиен водещ. Носител е на множество музикални награди и участва в репродукцията и интерпретацията на някои албански народни хитове.

Бесиана Мехмеди има множество представления в областта на класическата музика. Скорошните й солови участия включват "Stabat Mater" в Скопие и Тетово, концерт с албански музикални композиции в Тетово, концерт с европейски класически музикални композиции в Гостивар, художествения спектакъл "Skenderbeu" в Прищина .

Участва активно в различни фестивали, концерти и телевизионни програми в Косово, Северна Македония, Албания.

Алба Мучоли Дехири е родена в Прищина, където завършва основното, средното и висшето образование. Тя е магистър по педагогика от Музикалния факултет на Университета в Прищина.

Вече 15 години тя е преподавател по пиано в Музикалното училище "Prenk Jakova" в Прищина, Косово. В този период нейни ученици получават най-високите награди от много  регионални и интернационални музикални конкурси.

От 2014 година работи како професор по пиано в Музикалния факултет Университета в Печ, Косово. Алба Дехири е автор и на научни трудове по клавирна педагогика.

Многобройните концерти на Алба Дехири включват Косово, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Германия.

Пранвера Ходжа е родена в Прищина. С пиано започва да се занимава от 10 годишна възраст. Средното образование го завършва в родния си град, а през 2005 година се дипломира в Академията за изящни изкуства в Тирана, в класа на проф. Анита Тартари. 2009 г. Завършва и Икономика в Университета в Прищина, а 2011 завършва с отличие и инструменталния факултет в класа по пиано на проф. Т. Светиев.

Пранвера е гастролирала в Албания, Черна Гора, Белгия, Македония, Франция, Сърбия и Австрия. Участията й включват и сътрудничество с много певци и инструменталисти, между които концертът „Майка на света“ в Скопие, заедно с кларнетиста Фатос Керими.

От 2006 работи като преподавател по пиано в средното училище „Prenk Jakova“ и в класата по флейта на Инструменталния факултет на Университета в Прищина. От 2011 работи и в Университета на гр. Тетово, в класата по пеене и флейта. Сътрудничи и с оперния хор на Косовската филхармония.

Член е на камерния оркестър „Rexho Mulliqi“ и на Дуо Пиано, заедно с нейната колежка Алба Мучоли Дехири.

 

Назад