"Пристанище за бури" - Мария Драголова

„Пристанище за бури“ на родна земя

„Пристанище за бури” е името на дебютната стихосбирка на Мария Ганчева (Драголова), чиято представяне се състоя в музея на Яворов в Чирпан на 7 август.  Летните жеги не попречиха на многобройните приятели и почитатели на поезията да дойдат на премиерата и да се насладят на нежната лирика за морето, за бурите в живота, за пристанищата, без които не можем, за пътуванията и завръщанията. Преди това книгата бе представена пред съгражданите на Мария в Несебър, както и в новооткритата библиотека в Бургас.

Мария Ганчева е родена в Чирпан. Завършва Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Книгоиздаване” и „Връзки с обществеността”. В продължение на няколко години трупа опит в творческата атмосфера на в. „Стандарт” и сред динамичния екип на в. „Нощен труд”. Сътрудничи и на вестници, насочени към женската аудитория. От 12 години работи като PR-специалист. Първите поетични опити на авторката в примамливия  свят на римите са от ученическите й години. Мария е първата стипендиантка на Фондация „Яворов”. Отличавана е в редица национални конкурси за поезия. Живее и твори в Несебър.

Премиерата на „Пристанище за бури” събра на родна чирпанска земя от столицата, черноморието и далечно Мексико Виолета Христова, Мария Ганчева и Ина Христова. Поетесата Виолета Христова представи дебютната поетична книга на Мария Ганчева и очерта културната мисия на Литературен кръг „Смисъл”: „Тази красива книга е издание на ЛК „Смисъл”, чийто председател имам удоволствието да съм. Кръгът включва изключително интересни имена в нашата съвременна литература: Аксиния Михайлова, Валентина Радинска, Камелия Кондова, Елена Денева, Румен Денев, Георги Атанасов, Кръстьо Раленков, Йото Пацов, Юлия Дивизиева, Ана Цанкова.” Литературен кръг „Смисъл” съществува вече 7-8 години и е творческа платформа, чиято цел е издаването и популяризирането на съвременна българска литература. До момента са реализирани три издания на „Смисъл” на автори от Чирпан: книгите на Галя Вазова, Делиана Начева и Мария Ганчева.

„Следя поезията на Мария Ганчева от години и най-много се радвам, че е самокритична, че не е самовлюбена, а винаги е готова да се вслуша в уроците, които животът щедро ни предлага понякога. Особено поетическите. Че е четящ човек... „Пристанище за бури“ е книжният резултат от едно продължително търсене на себе си. Морето е най-голямото събитие в тази книга. То е любовта. То е болката и раздялата. То е прошката. И гневът е то. Събирателна точка, голяма колкото всичко, за което се сетиш – от сълза до вселена.“ – сподели  редакторът на „Пристанище за бури“ Виолета Христова и пожела „на добър час“ на изданието.

За двете стихии в стихосбирката – любовта и морето, говори авторката й Мария Ганчева. Тя благодари от сърце на редактора на книгата Виолета Христова, на художника на изданието Ина Христова, на семейството и приятелите си. Мария Ганчева прочете свои стихове под съпровод на пиано от Мария Радевска - музикалния педагог при НЧ „Димитър Данаилов 2013“. Поезията й докосна и развълнува до сълзи публиката.

Художникът и оформител на изданието Ина Христова поздрави Мария Ганчева за емоционалната и силна премиера на родна земя.

„Пристанище за бури“ съдържа 50 стихотворения, разпределени в три цикъла: „И е море“, „Зимна граматика“ и „В другия смисъл на живота“. „За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого. Това за мен е ценното. Разбирането ми за хубав текст, респективно поезия, е когато думите докоснат душата – дали ще я усмихнат, или натъжат, важното е да не я оставят равнодушна“, сподели с усмивка Мария Ганчева.

 

Назад