Ангел Кроснев - "Вино от спомени"

„Вино от спомени“ с премиера в Деня на Чирпан

В Деня на Съединението и Ден на Чирпан – 6 септември, на откритата сцена в Къща музей „Пейо К. Яворов“ се състоя премиера на десетата стихосбирка на поета Ангел Кроснев „Вино от спомени“. Празникът бе открит от директора на музея Златина Колева, която говори за тържественото обявяване на Съединението в Чирпан, за чирпанското участие в него, как това събитие е събудило патриотичното чувство у Яворов и особената почит на семейство Крачолови към акта на Съединението.

Лириката на Ангел Кроснев бе представена от изкуствоведа Алена Ликова: „Десетата поред удивителна стихосбирка на Ангел Кроснев „Вино от спомени“ доказва, че на зряла възраст човек не само може да е изпълнен с животворна енергия, ярък и импулс за съзидание и креативност, но и да е щастливо осенен от все по-мащабни и плодотворни творчески прозрения, все по-дълбаеща в недрата на духовното поетична мисъл… Стиховете на Ангел са на един дъх изляти – без предначертание и план, като спонтанен порив на душата и копнежа на сърцето, като изригване на образни картини в горящ слънчев потоп, разпилял магмата си по целия Божи мир.“

По вълнуващ и емоционален начин Анелия Кроснева представи стихотворенията на Ангел Кроснев, след което авторът благодари на своите почитатели и на Община Чирпан за подкрепата.

„Всички чирпанлии знаем, че когато нещо ни стисне за гърлото и когато се почувстваме окрилени, отваряме книгите на Ангел Кроснев. Човек се чуди каква е тая душа, която ражда тази великолепна поезия. Огромно благодаря, поете, и честита десета юбилейна стихосбирка“, с тези думи Марияна Кривошапкова – зам.-кмет на Община Чирпан поздрави Ангел Кроснев.

Програмата продължи с концерт на Донка Владимирова – флейта, и китарно дуо „Парадокс“, които очароваха публиката с виртуозните си изпълнения.

Назад