„Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“

„Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“

 

Клуб „Отворено общество“ в партньорство с Къща музей “Яворов“ стартират проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“. Проектът цели да въведе интерактивен екскурзовод в Къщата музей “Яворов“, като по този начин създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на литературния феномен. Проектът ще се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - „Ти и Lidl за по-добър живот“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

Иновативното общуване чрез дигитални технологии е истинско предизвикателство за музейните институции. Интерактивната практика ще освежи съществуващата експозиция, ще удовлетвори интересите на различните публики, ще обогати традиционното наследство на музея в Чирпан и ще донесе икономически ползи за общността. Моделът беше вече успешно приложен в музеите на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък и Къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

 

Експозицията на Къщата музей “Яворов“  ще бъде допълнена с един нов емоционален щрих. Сензорен дисплей ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини. Той ще въвлича активно посетителите. Проектната реализация внася и нещо непознато – използването на дигиталните възможности за ангажиране на вниманието и привличането на качествено нови публики. Впечатлено от невероятната атмосфера на дома на поета, младото технологично поколение ще бъде привлечено от възможността да избира информация само с едно докосване на тъч скрийна. И всичко - изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора и по-възрастни ценители.

 

Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература. Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен с невероятни събития още от самото му раждане, до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори.

 

В съответствие с естетическите възгледи на твореца, интерактивният екскурзовод ще разкрие необятната поетична Яворова вселена в няколко съдържателни фрагмента:

 

1. Кратък филмов разказ за Яворов. Филмовият разказ за Яворов ще внесе нов, атрактивен щрих към досегашната дейност на музея.

2. Музите на Яворов: *Мина Тодорова; *Лора Каравелова; *Дора Габе. Любовта и към трите жени в живота на поета прераства в мечтата за света, в негов храм, в който ще съхрани красивото, светлото, чистото в човека. Като истински трагичен образ, творецът винаги се стреми към недостижимото.

3. Македония в сънищата на Яворов – писма, текстове и стихове. Единствената, вечната и най-голяма любов на Яворов остава Македония.

4. Стихове (визуализация на оригиналите + гласове). Всяко негово произведение ни докосва и се запечатва в съзнанието ни, кара ни да искаме да четем още и още от творчеството му. Той е от онези личности, чиито произведения, променят тотално българското литературно мислене и налагат един нов, напълно различен начин на писане.

5. Интерактивен албум (всички ценни снимки от живота на Яворов) – детство, юношество, семейство, приятели…

 

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София – криейтив компания с професионалисти от много висок клас.

 

Всички икони на сензорния дисплей ще имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика. Интерактивната комуникация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности. Проектът ще привлече и нови публики от други градове и чужбина, ще изведе Къщата музей “Яворов“  към международната културна сцена.

 

Сензорната инсталация ще бъде оформена модерно и атрактивно и се очаква да бъде открита през есента на 2022г.

 

за контакт - Лена Драголова, GSM: 0888 00 69 43

 

 

 

 

 

Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорството с

Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум

Назад