Литературен празник "Благовещение"

Литературен празник „Благовещение“

На 24 март в експозиционната зала на Къща музей „Пейо К. Яворов“ се проведе Литературен празник „Благовещение“. Събитието бе посветено на 100-годишнината от рождението на поета Димитър Данаилов – една от емблематичните фигури в културния живот на Чирпан, дългогодишен уредник на музея на Яворов.

Преди същинската част бяха обявени резултатите от единадесетото издание на Националния конкурс за поезия „… и мисля аз, че ти си Тя!“, 2022 г., в който бяха получени 123 стихотворения от 61 автори-ученици от 8 до 12 клас от градовете Чирпан, Враца, Попово, Пловдив, Стара Загора, София, Хасково, Кърджали и Момчилград. Председателят на журито поетът Георги Ангелов не можа да присъства на награждаването, но изпрати своите поздрави на  организаторите и участниците в конкурса, като им пожела да не спират да дерзаят. Наградите, осигурени от Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“, бяха връчени на отличените от директора на музея Златина Колева и от председателя на фондацията Тодор Иванов.

Последва рецитал по стихотворения на Димитър Данаилов в изпълнение на Анелия Кроснева.

Трифон Митев – поет, общественик и издател – представи книгата на Димитър Данаилов „Лазурни копнения“, като сподели в своите бележки – мисли и усещания за поета Димитър Данаилов следното: „Чирпан и чирпанско са дали на българската култура големи имена – поета Павел Матев, актьора Иван Димов, скулпторката Мара Георгиева. Сред тези имена е и поетът Димитър Данаилов. Той няма поетичните върхове на Яворов, но неговата поезия издигна Чирпан до хималайски и вселенски върхове. Никой след него не би могъл да напише стихотворение за чирпанската кама. Димитър Данаилов има само три стихосбирки „Милиони гълъби“, „Тракийска луна“ и „Незаключена врата“, но той е безкрайно искрен поет, не пише фалшиво. Той остави истинска следа в поетичната култура на България. В свои публикации Павел Матев споделя, че се учи от Димитър Данаилов. Данаилов превърна музея на Яворов в поетична и духовна мека. Много от посетителите на музея са идвали, за да видят родния дом на поетичния гений, но не са и малко тези, които са го посещавали, за да чуят разказа на Димитър Данаилов за Яворов. Димитър Данаилов беше обичлив, зад маската на лицето му живееше чувствителна душа. Стоте стихотворения в книгата „Лазурни копнения“ са от трите стихосбирки на поета и от публикуваните във в. „Септември“. Графиките са на художника Владимир Кондарев.“ Трифон Митев благодари на Община Чирпан, Фондация „Яворов“, Къща музей „Пейо К. Яворов“, НЧ „П. К. Яворов 1867“, НЧ „Димитър Данаилов 2013“ и на приятелите на Димитър Данаилов, с чиято подкрепа бе реализирано изданието. Книгата е отпечатана в издателство „Литера принт“ АД – Стара Загора. Трифон Митев обяви, че подготвя нова стихосбирка на Данаилов само с негови стихотворения публикувани във в. „Септември“ и Алманах „Хоризонт“.

Директорът на музея Златина Колева представи юбилейния брой на сп. „Наше минало“, посветено на Димитър Данаилов. След 10 годишно прекъсване общинското ръководство възстанови издаването на списанието. Редколегията на списанието е в състав: Златина Колева, Тодор Иванов, Делиана Начева, Трифон Митев и Михаела Начева. Фотографи на изданието са Георги Иванов и Георги Василев. Списанието е издание на Издателско ателие „А б“. На 72 страници е представен Данаилов такъв, какъвто го познават повечето от хората, които са били близо до него, и са осветлени малко известни периоди от живота на поета – детството, ученическите и студентските му години, участието му в Литературния кръжок „Васил Воденичарски“. Публикувани са неизвестни и малко известни текстове на Данаилов, някои от най-популярните му стихотворения, негови ръкописи и снимки. В началото е поместено встъпително слово на кмета Ивайло Крачолов. Следват спомените на сестрата на поета Людмила Данаилова-Присадашка.  В списанието със свои статии, спомени, разкази, фрагменти, интервюта, есета са представени Йордан Стоев, Теофана Митрова, Ангел Колев, Димитър Михайлов, Георги Янев, Таньо Клисуров, Виолета Христова, Нина Маринова, Недялка Трендафилова, Михо Грозев, Керка Хубенова и Трифон Митев. Публикувани са писма и поздравителни адреси  до Димитър Данаилов. Публикувани са и някои неизвестни текстове: есета за Яворов от Данаилов, уводните думи към подготвена за печат, но неиздадена документална повест „Младият Яворов“, както и спомен на Данаилов за посещението на Владимир Висоцки в Чирпан. Публикувани са стихотворения, посветени на Моряка, кориците на посмъртно издадените книги на Данаилов, сборника със спомени „Моряко, стани“, покани от възпоменателните чествания на поета през годините  и снимки от тези събития, както и от първото издание на Общинския конкурс за рецитация на стихотворения на Димитър Данаилов и Павел Матев „но пак ме споменете със добро“. Златина Колева завърши с цитат от текста на Трифон Митев за Данаилов „Той и сега е при нас“.

Назад