"Акорди" - Георги Връбчев

Представиха книгата „Акорди“ на Георги Връбчев  в Чирпан

В последния ден на месец март гостите на Къща музей „Пейо К. Яворов“ се потопиха в акордите на живота през светоусещането на поета и писател Георги Връбчев. Премиерата на сборника му с разкази „Акорди“ започна с думите на директора на музея Златина Колева, която припомни, че преди година в залата на музея гостуваха творци от Литературен клуб „Искри“ при НЧ „Развитие 1873“ – Пещера, сред които бе и Георги Връбчев. Роден в София, нотариус по професия, творец по призвание. Член на СБП, автор на прозаични и поетични книги. В края на миналата година излиза сборникът с разкази „Акорди“, дело на издателство „Планини“. Четири от разказите в книгата „Коледа“, „Стела“, „Песента на глухара“ и „Тъгата“ са с отличия от Италия и Израел.

Книгата събира петнадесет истории за нещата от живота, за пътя, любовта, свободата, тъгата. В голяма степен това е книга за избора – за изборите, които всеки от нас прави и в ежедневието и в глобален план, за изборите, които могат да ни възвисят, но и да ни сринат. Историите представят живота такъв, какъвто е – суров, жесток, груб, но и такъв, какъвто може да бъде – по-романтичен, по-човешки, по-споделен. Героите са типични представители на нашето време, в което отчуждението, егоизма и материалното са водещи. Авторът е събрал различни сюжети, повечето от които с неочакван край. Повествованието е динамично. Героите са представени преди всичко чрез действията им, но не липсват и описания.

Публиката имаше възможността да чуе разказа „Рокендрол“, представен по въздействащ и емоционален начин от Анелия Кроснева.

„Музиката винаги ме е карала да мечтая и да чувствам по-силно – сподели Връбчев. – Имам сантимент към разказа „Рокендрол“. Благодаря на Анелия за прекрасния прочит. Идеите за някои от разказите са отпреди петнадесет години като „Вендета“ и „Метаморфози“. За мен литературата е друг вид съществуване, а музеят на Яворов е сакрално място. Яворов е един от най-високите върхове на българската литература.“

Литературната вечер завърши с песента „Something,s got a hold on me“  на Etta James в изпълнение на Анелия Кроснева.

Назад