Премиера на седмата стихосбирка на Васил Иванов

Васил Иванов представи седмата си стихосбирка

 

В Деня на шегата, хумора и сатирата - 1 април - в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов” бе представена новата седма поред стихосбирка на Васил Иванов „Cherchez la femme”. Васил Иванов пише стихове и кратки разкази. Автор е на поетичните книги „Резилиада”, „Захар в раната”, „Последното врабче”, „Златната ябълка и още нещо”, „Подкова за късмет”, „Жива вода” и на прозаичната „Заешката планета”(фантастични разкази). Поетът пише в класически стих, в неподражаем хумористичен стил. За него това е най-прекият път към читателя. Произведения на Васил са поместени в електронното списание „Литературен свят”, в. „Словото днес”, в. „Будилник”, Лондон – издание на българите във Великобритания. Негови стихове са отпечатани и във френски издания. Творбите му са представяни от поетите Георги Ангелов, Петър Анастасов, Ангел Кроснев, от Тодор Иванов и Златина Колева. Васил Иванов е автор и на моноспектакъла „Приказни герои ли?”, който многократно представя пред публика. От 2016 г. той е член на СБП.

Неговата нова книга „Cherchez la femme” бе представена от уредника на музея Делиана Начева с текста „За дъхавите рози и бодлите им или защо жената е в центъра на света”: „Живото чувство за хумор и тънката ирония са водещи в стихосбирката „Cherchez la femme”. И докато в предишните книги героят на Васил търси социална справедливост, бунтува се срещу беднотията, измамените надежди, апатията и безправието, то в „Cherchez la femme” персонажите му са предимно приказни герои, но с нова модерна визия и нов начин на светоусещане. Заглавието на книгата – популярният френски израз „Cherchez la femme” или „Търси жената” – ни отвежда към мисълта, че на страниците на стихосбирката ще открием пъстротата и сложността на взаимоотношенията между двата пола. Корицата, дело на фотографа Васил Танев, също провокира нашето въображение в посока към женското начало. Реалността е облечена в приказни сюжети със съвременно звучене…Стиховете на Васил ни карат да се замислим за отношенията помежду ни, защото авторът им притежава усет, талант, майстор е на детайла. Той е един колоритен и нестандартен сатирик. Когато четем „Cherchez la femme”, ще открием себе си в много от героите му, ще се потопим в житейските перипетии и драми. Стиховете се четат на един дъх и неусетно ни рисуват света, такъв какъвто е и такъв какъвто искаме да бъде.”

Васил Иванов с артистизъм прочете пред публиката няколко от своите весели и забавни стихотворения, в които той във всяко нещо търси женския образ. Авторът благодари на НЧ „Димитър Данаилов 2013”и на НЧ „П. К. Яворов 1867” за финансовата подкрепа за изданието. Книгата е дело на издателство „Светулка 44 Атеней”.

Назад