ХАЧКАР

ХАЧКАР от признателните арменци


На 30 юни 2022 г. на свое редовно заседание Общински съвет – Чирпан  реши да бъде поставен възпоменателен знак ХАЧКАР в двора на Къща музей „Пейо К. Яворов“. Възпоменателният знак ще бъде изграден със средства на арменската общност в България.

За арменците Яворов е икона, пред която те дълбоко се прекланят и която почитат. Докосвайки се до страданията и тревогите на един чужд за него народ, поетът е намерил най-верния начин да изрази своята съпричастност – с гениалното си перо и със състрадателното си човешко сърце.

Във връзка със 100-годишнината от най-голямото преселение на арменците по българските земи, 123 години от написването на елегията „Арменци“, 107 години от арменския геноцид и в навечерието на 145-годишнината от рождението на Пейо Яворов в двора на родната къща на поета в Чирпан ще бъде поставен ХАЧКАР – каменен кръст от истински арменски туф, в знак на арменската почит. Наред с паметниците на Яворов, издигнати от признателните арменци в Ереван, София, Пловдив, Кюстендил и т. н., поставянето на ХАЧКАР ще бъде онзи знак, който ще изразява най-вярно чувствата на арменците към България и към гениалния поет, знак за трайната духовна връзка, която съществува между българския и арменския народ.

Назад