Сайт-спесифик спектакъл

Сайт-спесифик спектакъл „Нирвана“ в родната къща на Яворов

 

На 11 юли вечерта в Къща музей “Пейо К. Яворов” – Чирпан при изключително голям зрителски интерес бе представен  спектакълът „Нирвана“ от Константин Илиев - сайт-спесифик спектакъл на сдружение “Конклав”.

Сайт-спесифик театърът представлява спектакъл, който не се развива в театрална зала. Представлението се изгражда в предварително подбрано за целта място, като целта на този тип театрални акции е максимално плътно да потопят зрителя в атмосферата на локацията, както и да подсилят художествения аспект на произведението. В нашия случай това място е фамилната къща на Пейо Яворов, която още пази спомена за детството му и която къща Лора така и не успява да види.

В представлението „Нирвана“ всеки зрител разполагаше с отделен чифт слушалки, чрез които слушаше гласовете на актьорите и звуковата среда. С това се цели както изолиране на дразнители от външната среда, така и още по-голямо потапяне на гледащия в атмосферата на спектакъла.

Има български текстове, които със заряда си, с провокацията си, с вдъхновението си успяват да извадят определени личности или събития извън хербария на паметта, да им вдъхнат живот, да ги затвърдят като неотменно нужни на настоящето.

Един от най-големите рискове днес е залитането към апатията. Апатия към политическата ситуация, към световните събития, към събитията от България, към миналото ни, към околните, към близките, към самите нас. Апатия, която всъщност артикулира кризисна загуба на смисъл. На нея може да противостои единствено страстта. Но не плътската, а тази, която е насочена нагоре, към любовта, свободата, звездите. И има хора, които умеят да събудят повторно тази страст у другите, защото самите те са изтъкани от нея. Такива хора са Лора Каравелова и Пейо Яворов – персонажите в пиесата.

С тях тихомълком присъства и един трети персонаж – къщата им. Тази къща, която е съхранила цялата им история. И която като че ли може да ги извика отново в момент, в който са ни най-нужни.

Центърът на пиесата „Нирвана“ представлява последната нощ от връзката между Пейо Яворов и Лора Каравелова. В тази фатална и за двамата нощ, както е допуснал и авторът Константин Илиев, техният последен разговор кръжи около темите за свободата, любовта, националното самосъзнание, вдъхновението.

Екипът на спектакъла е в състав: Боян Крачолов – режисьор, Никол Трендафилова- сценограф и костюмограф, Георги Атанасов – композитор, Надя Керанова и Мартин Димитров – актьори, Венцислав Тодоров – оператор, Симона Здравкова - мениджър-координатор, Христо Христов - плакат.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Villa Velis, а партньори са: Национален литературен музей, Къща музей „Пейо К. Яворов"-гр. Чирпан, LoveTheatre.bg , БНР, програма „Христо Ботев“, Списание „ВИЖ“.

Назад