Памет за Димитър Данаилов

По повод 101 години от рождението на Димитър Данаилов  в парк „Яворов“ в Чирпан беше открит паметник на поета. Автор е талантливият чирпански скулптор Музафер Сабри. Паметникът представлява скулптура в цял ръст, която седи на любимата пейка на поета в централния парк на Чирпан, от която той приживе е обичаше да съзерцава града. На метри от пейката се намира и барелефа на твореца, издигнат малко след кончината му през 1992 година.

„Паметникът сам по себе си е онзи непреходен мост между минало, настояще и бъдеще и ние искаме да покажем на бъдещите поколения гениалността на нашите творци“, посочи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

На церемонията присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. „Човек вселена, със своя талант Димитър Данаилов завинаги ще остане в пантеона на българската поезия…Данаилов приемаше хората с широко отворено сърце и с мъдрост, неприсъща на всеки. Просвещаваше младите що е култура, възпитаваше ги да знаят и помнят, че книжовността и духовността изградиха българската държава и съхраниха българския народ. Учеше ги да ценят българското културно и историческо богатство“, посочи Илияна Йотова..

Поетът Димитър Данаилов /1921- 1992 г./ посвещава живота си на поета Яворов и 30 години е директор на Къща музей „Пейо К. Яворов“. Димитър Данаилов има само три стихосбирки - "Милиони гълъби", "Тракийска луна" и "Незаключена врата", но той е безкрайно искрен поет, не пише фалшиво. На 11 декември 1992 г. след автомобилна злополука на 71-годишна възраст Димитър Данаилов напуска завинаги този свят. Той бе член на Съюза на българските писатели. Почетен председател на Фондация „Яворов“. Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно). Негови приятели издават посмъртно още четири стихосбирки на Моряка, както и сборникът със спомени „Моряко, стани“.

„Познавах Димитър Данаилов, харесвах характера му, неговата почтеност и непосредственост. Тях се опитах да предам в образа на скулптурата за този паметник“, каза авторът Музафер Сабри, който беше поздравен лично от вицепрезидента Йотова и зам.-министъра на културата доц.д-р Пламен Славов, които бяха гости на тържеството. „Така чирпанлии помнят своя Димитър Данаилов точно в тази поза – седнал на същата тази пейка, с неизменната цигара в ръката и с поглед, взрян някъде напред“, уточни  Сабри.

„Днес е един знаменателен ден, защото се открива паметник. Кметове, които откриват паметници, катедрали, храмове и читалища, явно имат бъдеще. Затова трябва да поздравим г-н Крачолов за този жест, който опазва българската култура“, каза издателят Иван Гранитски.

„Той не обиколи света – но страната и света идваха при него в музея. Отначало заради Яворов, след това и заради него – да им говори за световния поет и да им прочете стихотворението си за войниците. За да разберат, че и тишината е стрелба. Музеят беше едното сакрално място за Митю. Другото, без да го съзнава той, беше тук. Затова тук откриваме неговия паметник на тази пейка. Тук затваряме триъгълника на неговата съдба – и приживе и след отплаването на Моряка в отвъдното“, прочете в словото си за Данаилов издателя Трифон Митев, който издаде  книгата „Лазурни копнения“, посветена на 100-годишнината от рождението на Данаилов.

Учениците от СУ „П. К. Яворов“ Чирпан Спас Ангелов и Мелиса Алиосман рецитираха стиховете от Димитър Данаилов „Нашето градче“, „Музей“ и „Завещание“ така, че просълзиха дошлите на откриването на паметника чирпанлии.

На метри от паметника бе открита изложба с фотоси и документи, която разказва за живота и творчеството на Димитър Данаилов.

Малко по-късно в родния дом на Яворов започна поетична среща с Таньо Клисуров, Йордан Стоев, Васил Иванов, Трифон Митев, Иван Гранитски и Христина Димитрова. Кристияна Иванова от 6. в клас изпълни стихотворението на Моряка „Бабина приказка“, Александра Манева от 9. а клас– „Тракийка“ и Мелиса Ерхан от 9. а клас завърши със стихотворението „Триптих за Яворов“- всички ученици от СУ „П. К. Яворов“- Чирпан и носители на награди от Второто издание на общинския конкурс за рецитация на стихотворения на Димитър Данаилов и Павел Матев „… но пак ме споменете със добро“. Издателят Трифон Митев подари на музея фототипното издание на дебютната стихосбирка на Моряка „Милиони гълъби“, дело на издателство „Лаген“ – Стара Загора.

 

Снимка: Георги Иванов.

 

Назад