Яворови дни

145 години от рождението на Пейо К. Яворов

55-ти Яворови януарски дни, Чирпан, 2023 г.

Под патронажа на Министерството на културата на Република България

Ден първи – 13.01.2023 г.

 

Организатори на Яворовите дни са Община Чирпан, Съюз на българските писатели, Сдружение на български писатели, Национален литературен музея, Къща музей „Пейо К. Яворов” и Фондация „Яворов”.

Програмата започна в музея на Яворов с откриването на една уникална изложба на Централна библиотека – БАН – „130 години от създаването на сп. „Мисъл” – ярка българска диря в европейското културно наследство”. Тя е посветена на едно от най-значимите издания в българската периодика – „Мисъл” – списание за наука, литература и критика. Изложбата бе представена от проф. Михаил Неделчев – най-авторитетния съвременен изследовател на кръга „Мисъл”.

Шестокласничката от СУ „П. К. Яворов” Кристияна Иванова рецитира стихотворението „Две души” на Яворов пред бюст паметника му от проф. Мара Георгиева в родния дом на поета, където ученикът от същото училище Спас Ангелов – носител на множество награди за рецитация от конкурсите в Чирпан и Поморие, запали огъня на Яворовата поезия. Огънят бе пренесен до паметника на Яворов в градския парк от талантливите възпитаници на Гимназията „Яворов“ и на ПГСС - Чирпан, носители на редица награди за рецитация на Яворова поезия - Атанас Генчев, Александър Петков, Денислав Деянов, Мелиса Алиосман, Мария Георгиева, Михаела Чонос и Ралица Димитрова.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов откри Дните, като акцентира върху космополитната личност на гениалния поет, провокирала и мотото "Яворов - българският световен поет". За организаторите е от изключителна важност Яворовото творчество да се популяризира сред подрастващите, „тази цел е в основата на  тазгодишната ни програма, посветена на 145 години от рождението на  Пейо Яворов, насочена към младите хора“, каза кметът. За пръв път от години събитията ще бъдат през целия януари. Почитатели на творчеството на Яворов от цялата страна се събраха в родния му град за поклон и признателност.

„За Министерството на културата е чест, че пое патронажа над тази родолюбива инициатива, с която не само отдаваме почит към живота и делото на една от водещите фигури на кръга „Мисъл“, носител на националните ни ценности и един от войводите на Нова България, а правим съпричастна широката общественост към опознаването и популяризирането на поета. Фактът, че неспокойният и вечно търсещ Яворов продължава да е толкова обичан и цитиран с вдъхновение дълги години след неговата смърт, е  сигурен знак, че е надживял времето и забравата“, се казва в словото на министъра на културата проф. Велислав Минеков, прочетено от заместника му доц. д-р Пламен Славов, който след това запали и Яворовия огън на поезията по време на тържеството до величествения Яворов паметник в централния парк. Сред гостите бе и Янко Топалов, зам.-министър на икономиката.

Тържествената Яворова вечер се състоя в залата на Община Чирпан. Тя започна с поетичен рецитал „Яворов – душа в пламъци” с участието на Мелиса Ерхан, Спас Ангелов, Ирен Радева и Стоян Георгиев - ученици от СУ „П. К. Яворов” с ръководител Стоянка Търгова.

Слово за Яворов „Яворов като критик” прочете чл. кор. на БАН д-р Иван Гранитски - издател и поет: „Цялостното творчество на Пейо Яворов – поезия, проза, есеистика, драми, публицистика ни убеждават, че освен гениалност, артисцизъм, дуенде Яворов притежава и изключително висок и прецизен естетико-художествен критерий за оценка както на собственото си творчество, така и на чуждите произведения. Проникновеният критик при него върви ръка за ръка с гениалния лирик и огнения публицист. И тук отново виждаме колко близка е неговата духовна конструкция с тази на Христо Ботев, Пенчо Славейков и Гео Милев.”

На всеки пет години Община Чирпан връчва Националната Яворова литературна награда за поезия, нейн първи носител е поетът Павел Матев. Тазгодишният лауреат бе обявен от проф. Михаил Неделчев – председател на комисията за определяне носителя на наградата. Номинирани бяха трима от най-добрите ни съвременни поети: Борис Христов, Валери Станков и Румен Денев. Носителят на Яворовата награда за 2023 г. е големият български поет Борис Христов.

Първата вечер завърши с концерти на Мартина Табакова - пиано, Кристиян Чернев - виолончело и Зорница Иларионова - цигулка, и на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева.

 

Назад