Яворови дни

145 години от рождението на Пейо К. Яворов

55-ти Яворови януарски дни, Чирпан, 2023 г.

Под патронажа на Министерството на културата на Република България

Ден трети – 15.01.2023 г.

 

Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан е организатор на различни конкурси за ученици – общински и национални, чрез които се стимулират младите хора  да се занимават с изкуство.

Резултатите от  двата национални ученически конкурса - Националният литературен конкурс "И ти си в мене - ти, родино моя" и Националният конкурс за рисунка "Недорисуван свят" в памет на талантливата художничка Василия Стоилова - внучка на големия български художник Васил Стоилов и прапраплеменничка на Пейо Яворов, бяха обявени по традиция по време на Яворовите януарски дни в Чирпан. По коридорите в Община Чирпан е подредена изложба с най-добрите рисунки от конкурса.

Конкурсите са живи, променят се през годините, като всяка година нивото на изпратените творби е все по-високо. Прави впечатление активното участие всяка година на различни творчески школи в конкурсите – като Литературен клуб „Касталия” при ЦПЛР-ОДК – Варна, Литературен клуб „Ботевци” – Враца, Литературен клуб „Светлини сред сенките” – Казанлък, Ателие за изобразително изкуство – Д. Батенбергска, Школа за изобразително изкуство „Арт Попово” – Попово, художествените гимназии в Казанлък и София, което показва доверието на школите и учебните заведения в конкурсите, инициирани от музея.

От творбите на участниците е създаден архив, като през 2019 г. Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан по повод 65-тата годишнина на музея и с финансовата подкрепа на Община Чирпан издаде сборник с отличени творби от конкурсите за ученическо творчество, в който са събрани най-добрите рисунки, стихотворения, разкази и есета на участниците от 2009 до 2019 г. През 2024 г. за 70 годишния юбилей на музея ще бъде издаден втори сборник, който ще включи ученически произведения от 2019 до 2024 г.

След награждаването на отличените участници в двата конкурса музикален поздрав към тях отправи Вокална студия „Петолиние” с ръководител Галина Маркова.

 

Назад