Яворови дни

145 години от рождението на Пейо К. Яворов

55-ти Яворови януарски дни, Чирпан, 2023 г.

Под патронажа на Министерството на културата на Република България

Ден трети – 15.01.2023 г.

 

Едно от проявленията на Яворов в националнореволюционната ни публицистика е списването на хектографски вестник „Свобода или смърт”. Тази година се навършват 120 години от изданието на бунтовния лист.

Ръкописният вестник „Свобода или смърт” е нелегален орган на ВМОРО, списван от поета Пейо К. Яворов в Македония  от началото  на месец февруари до края на месец април 1903 г. Поводът за появата на вестника е Солунското решение на ВМОРО за въоръжено въстание през 1903 г. против турската власт в Македония и Одринско и нуждата на българското население в двете области да се подготви за него.

12 – те броя на хектографския лист са образци в революционната ни журналистика, пример за вестник само с един автор. Вестник, който се прави изцяло в условията на нелегалност. Яворов е имал съзнанието, че прави един вестник, който създава идеология как се води борба против Османската империя.

Изданието включва пълно факсимилно представяне на всяка страница от 12-те броя на вестника с разчетен текст  и коментар на доц. д н Милкана Бошнакова. Разчитането е ново и е направено по оригиналите на „Свобода или смърт”, съхранявани в Български исторически архив при Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София.

Книгата е издание на Фондация „Яворов”, а инициатор и вдъхновител на идеята за тази книга е проф. Димитрина Нанева – правнучка на Яворов по линия на неговата племенница Малина. Миналата година проф. Нанева внезапно си отиде от този свят. Изданието е в нейна памет.

Председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов представи 12-те броя на ръкописния хектографски бунтовен лист "Свобода или смърт”. Книгата излиза благодарение на Фондацията и Община Чирпан, спомоществувател е и инж. Георги Зъбчев - собственик на „Бъдещност“ АД и зам.-председател на Фондация „Яворов“.

„Уникалността на бунтовните листове идва от това, че автор, редактор и разпространител им е Пейо Яворов - знак за огромното доверие, което му има ВМОРО. Преписвани са от четника Димитър (Мицо) Кирилиев с хектографическо мастило и са достигали, както казва самият поет-революционер „от село на село до четирите македонски ветрища“, с цел подготовката на въстание“, каза Иванов.

Текстовете от брой Девети, написани за Великден преди 120 години оживяха от особено вълнуващия глас на актьора Ивелин Керанов – актьор от Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора.

В края на деня гостите се насладиха на невероятните музикални „Картини от Пиацола“, пресъздадени с огнена виртуозност от Виктория Каридова – цигулка, Калоян Куманов – акордеон и Ралица Ботева – пиано.

 

 

Назад