Премиера на книгата на Катя Зографова за Фани Попова

Премиера на книгата на Катя Зографова за Фани Попова- Мутафова

На 26 януари в музея на Яворов гостува Катя Зографова - българска литературен историк, литературовед и писател, главен уредник на къща музей "Никола Вапцаров“ – София. Катя Зографова и НЛМ са автори на гостуващите изложби в музея на Яворов в Чирпан „Посвещения“ и „Път, на който не съзирам края“. Преди 10 година тя направи едно запомнящо се слово за Яворов по време на Яворовите януарски дни в Чирпан.

Тя има над 600 публикации в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги.

Участник и консултант е в редица документални филми, сред които за Никола Вапцаров, Яворов и Димчо Дебелянов. Тук трябва да споменем името на Катя Зографова като разказвач във филма „Тя, мина. Мина“, в качеството й на директор на НЛМ.

Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.

Катя Зографова пише за български писатели и художници. Ще спомена някои заглавия на нейни книги: „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“, документалната сага „Никола Вапцаров: Преоткриване“,  „Играещата със стихиите. Елисавета Багряна“, „Хроники на Вазовия род”„Знаменити. Забравени. Забранени“, „Култът Яворов“,  „Световете на Яворов“. Книгата ѝ за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш. Преди броени дни Катя Зографова бе удостоена  с наградата на Столична библиотека за най-четен автор на биографични книги. Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, английски, полски, гръцки и руски.

Повод за гостуването й в музея на Яворов е нейната книга за интересния и пълен с обрати живот на българската писателка и преводачка Фани Попова-Мутафова -  една героична жена на словото. Със своите над 35 книги, издадени до 1944 г., Фани Мутафова е най-популярната писателка в България.

Поетът Кирил Христов казва за нея: „Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература.“

Катя Зографова представи книга та си „Фани Попова-Мутафова - житие и страдание“ – книга за нелекия живот на Фани Попова-Мутафова по време на тоталитаризма и за нейния творчески възход. Това е 19-тата документална книга на Зографова. „Фани е единствената жена съдена и осъдена от Народния съд на 7 години строг тъмничен затвор за своите фашистки и националистични убеждения. Пускат я на четвъртата година, защото е болна от тежка астма, като по-късно развива рак на белите дробове, от който си отива през 1977 г. Давали са си сметка колко голям творец е Фани Попова и че трябва да бъде пощадена. През 1948 г. я реабилитират, но през 1951 г. отново е арестувана, като я обвиняват, че иска да създаде нелегална организация Васил Левски. Доказва се, че Фани не е организирала нелегална организация, но тя е измъчвана и в крехко здраве. Цял живот тя е била на свободна практика. В края на живота си тя почти не може да пише – издава една биография на

д-р Петър Берон. „Седмият грях” излиза след смъртта й. Детските й книги също излизат късно”, разказва авторката Катя Зографова. Тя споделя, че дълго е отлагала написването на тази документална книга.

Връзката между епичната разказвачка Фани Мутафова и Яворов е темата за Македония. Фани вярва, че България може да бъде обединена в реалните й граници и че Германия ще възвърне величието на България. Яворов и Фани са сродни души тематично. И двамата са съдени несправедливо.

Ето какво написа за своята свързаност с духа на Яворов Катя Зографова във профила си във фейсбук броени часове преди премиерата си в Чирпан: „Всичко, свързано с Яворов и неговата Незабрава, е моя мисия! Яворов е Поетът, Яворов е Харамията, ако щете - Яворов е Любовникът... Посветила съм му книгата си "Световете на Яворов", която чака своето второ издание, а Той е бил мой Спасител в най-тежък житейски момент, описан в "Словозографии" (Ще прочета откъс от книгата довечера, нося последния екземпляр!) Съществува (тематична) връзка между жизнетворчеството на Яворов и Фани Попова-Мутафова. Националистката Фани е обсебена от темата Македония! Оставила ни е прекрасни легенди и разкази за Сирма войвода, баба Неделя Петкова, Мара Бунева, а в книгата си съм включила покъртителен спомен на Коста Църнушанов за гостуването на обичаната писателка в Битоля през 1942 г. и страшния му послепис от 1951 г. Смея дори да си мисля, че ако Фани беше мъж и съвременник на Яворов - бореца за освобождение на Македония, тя непоколебимо щеше да застане редом до него! Защото крехката, дребничка, фина Българка Фани Попова-Мутафова неведнъж е била по-мъж от мъжете в моменти на исторически изпитания. Поемала е съдбовни рискове, правила е фатални грешки. И достойно е заплащала кървавата цена за "греховете" си... Биографията й на героична жена - творец е изумителна!”

В драматичната биография на Фани Попова са включени документи от Народния съд, разследвания, непубликувани текстове. Фани докрай остава оптимистка. В първата част на книгата звучи гласът на Фани, във втората – гласът на нейните съвременници, третата съдържа документи, а накрая е направен анализ на нейното битие. Дадена е възможност на читателя сам да прецени нещата около харизматичната личност на Фани.

Зографова коментира и един от най-често задаваните  въпроси за казуса относно книгата „Време разделно” между Антон Дончев и Фани Мутафова, който по думите й ще остане недоказан. Тя сподели, че скоро от печат ще излезе следващата й книга, която ще носи заглавието „Литературно-историческа незабрава. Прочити и почити за класици и техните спътници”.

Назад