Премиера

„По мярка на духа” – премиера на новата стихосбирка

на Атанас Капралов

В навечерието на празника Св. Харалампий – Ден на пчеларя и имен ден на Пейо Яворов в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан бе представен новият брой на вестник „Яворов лист”, след което се състоя премиерата на книгата на Атанас Капралов „По мярка на духа”.

Вестник „Яворов лист” съдържа най-ценните моменти от 55-тите Яворови януарски дни в текстове и снимки. Той е посветен на 145 години от рождението на Яворов. Изданието се осъществи с финансовата подкрепа на Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов” и Фондация „Яворов”. В него са поместени снимки от откриването на Яворовите дни в Чирпан, словото на чл. кор. на БАН д-р Иван Гранитски „Яворов като критик”, моменти от връчването на Яворовата литературна награда за поезия на нейния носител Борис Христов, писмото-отговор на Борис Христов до кмета на Чирпан, в което поетът благодари за оказаната чест, „Словото за Борис Христов” от проф. Михаил Неделчев, запалването на огъня на Яворовата поезия от деветокласника от СУ „П. К. Яворов” Спас Ангелов пред бюст-паметника на Яворов в двора на музея, както и запалването на огъня пред паметника на Яворов в градския парк от зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов, снимки от премиерите на книгите „В класиката. От Христо Ботйов до Борис Христов” на проф. Димитър Михайлов, „Свобода или смърт” на Пейо Яворов, „Фани Попова-Зографова – житие и страдание” на Катя Зографова, моменти от кръглата маса „Хайдушките ни копнения”, снимка от представянето на поетичната композиция „Яворов – душа в пламъци на ученици от СУ „П. К. Яворов” с ръководител Стоянка Търгова, традиционното поетично четене по време на дните, както и поетичното четене на чирпански поети, снимки от концертите на проф. Ромео Смилков и Мартин Дафинов, на Хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева. Във вестника има кратка информация за проведената виртуална разходка в музея „В света на Яворов” с ученици от Българското училище в Хамбург по време на дните, както и текст за новата табела на музея, изработена от групата по дърворезба на ЦПЛР – Чирпан с ръководител Еманоил Стефанов. Последната страница на вестника е посветена на ученическото творчество – публикувани са наградените на първо място рисунки от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят” и отличените с първа награда стихотворения и разкази на участниците в Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя”. Редакционният екип на вестника е в състав: Делиана Начева, Златина Колева, Тодор Иванов и Трифон Митев, а фотографиите са дело на Георги Иванов и Георги Василев.

Втората част от вечерта бе посветена на творчеството на Атанас Капралов – автор на стихосбирките „Нежен скитник”, „Завръщане в слънцето”, „Голота”, „Дамгосан”, „Жив и свободен”, „Приближаване до взрива” и новата „По мярка на духа”. Носител на редица национални и международни награди за поезия. Атанас Капралов е директор на Националния литературен музей, член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на български Пен-център. Творби на Капралов са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски и турски език. Представян е в Лондон, Чикаго, Париж и Виена.

Капралов смята, че поезията изразява самия живот и че да си поет е мисия, иска се нещо много повече от това да редиш красиви думички. Според него истинската поезия се ражда, когато обединиш традиция и новаторство. Когато изповядва себе си Капралов се старае да бъде цялостен.

На премиерата в Чирпан Атанас Капралов бе приятно изненадан. Той  получи почетен знак-медал „За хората с добри сърца” от Фондация „Помогни на нуждаещите се”, Международната академия по журналистика - Европрес, Колеж „Източен  образователен център” и Граждански форум „Съвет на нацията”. Медалът бе връчен на Капралов от д-р Георги Найденов – президент на Международната академия по журналистика. Наградата се връчва за огромния принос на Капралов за утвърждаването на институцията Национален литературен музей, както и за откупуването на Къща музей „Пейо К. Яворов” – София за българската общественост.

Литературният критик доц. д-р Георги Цанков – автор на предговора на книгата на Капралов „По мярка на духа” смята , че в Капралов има нещо Ботевско, той силно люби и мрази и че в поезията и живота си той е доказал, че може да бъде крайно решителен, когато се налага.

Новата книга на Капралов бе представена от рецензента Елена Алекова, която прочете словото си „За новото зачеване на света и мисията на поета”.

Атанас Капралов прочете свои стихове, след което раздаде автографи на своите читатели. Публиката имаше възможността да се наслади и на музикалните изпълнения на второкурсника по китара от АМТИ – Пловдив Пламен Начев – пиано и китара.

Назад