Касабово календарче, 2023

Представиха „Касабово календарче”, 2023 г.

 

На 1 март в музея на Яворов възпитаниците на НУ „Св. Климент Охридски” представиха „Касабово календарче”, 2023 г.

"И както през първата година на издаване на нашите Касабови календарчета, така и през тази си казахме:

Като разгледахме календарчета на Милю Касабов от края на 19-ти век, рекохме, че не е бил прост и изостанал нашият народ след Освобождението, а напредничав и устремен към знание, защото „Едно общество е живо, когато пази и помни своето минало.“

„С България в сърцето“ започва и завършва тазгодишното календарче. Съставено е от големите и от малките в Началното училище на Чирпан с много любов.

Започва с размисли „Какво е родина”, представя основния текст, посветен на 145 години свобода „Чирпан по време на Освобождението на България от османско робство” и включва стихотворения от Дора Габе.

С песни, стихове и сценка от автобиографичната повест на Дора Габе „Някога” премина празникът на учениците от училище „Климент Охридски”, а кметът на града Ивайло Крачолов поздрави децата и техните учители и им пожела да не прекъсват традицията да издават „Касабовите календарчета”.

„С България в сърцето и с памет за чедата ù – това е нашето послание , за да опазим онази искра, която пази корените ни и държи главите изправени, която гради и нашето бъдеще.", споделят инициаторите на тази прекрасна идея.

Назад