Премиера на книга

Премиера на сбирка с 20 песни по стихове на Павел Матев

На 30 март в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов“ бе представена книгата „Утеха“ – сбирка от 20 песни по стихове на Павел Матев. Премиерата бе организирана от музея на Яворов, Фондация „Яворов“ и Фондация „Пламък – Стара Загора“. В началото прозвучаха стихове от Павел Матев в изпълнение на учениците Йована Стоянова, Мелиса Ерхан, Теолина Тунанова и Спас Ангелов от СУ „П. К. Яворов“ с ръководител Стоянка Търгова.

Директорът на музея Златина Колева припомни, че поетът Павел Матев е носител на Яворовата литературна награда за поезия и за него „поезията е стон, светлина, близост, топлина и любов“. Не е случайно, че много от стиховете му са се превърнали в песни. „В последните години Павел Матев беше позабравен, но благодарение на хора като Трифон Митев, който издаде книгите а Павел Матев „Жадувах да съм птица“, „Ръкописи. Бележникът“ и сега „Утеха“, паметта за Павел Матев се пази жива“, допълни още Колева.

Трифон Митев представи новото издание: „Не е нужно да има повод, за да се сетим за един поет. Стихотворенията на Павел Матев са се превърнали в песни в изпълнение на Лили Иванова и композитора Александър Йосифов, който е голямо име в България и Европа. Когато те се изпълняват като песни, звучат вълшебно.“  Според Митев главното е поезията на Павел Матев: „Песните се раждат от поезията, не са просто от текстописане. Поезията придава на песните своето вълшебство ,което се разлива по петолинието и одухотворява невероятното изпълнение на сцената“.

Песните са изпълнявани от обичани и особено популярни български изпълнители и музикални групи: Лили Иванова – някои заедно с Асен Гаргов, Емил Димитров, Нели Рангелова, Йорданка Христова, Доника Венкова, Веселин Маринов, Бисер Киров, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Михаил Белчев, Орлин Горанов, Мими Иванова, Маргарита Хранова, Ваня Костова, както и групите: „Фактор“, „Щурците“, „Сигнал“, „Трамвай № 5“, „Диана експрес“, „Тоника СВ“ и др.

Сбирката „Утеха“ е посветена на Уляна Матева – дъщеря на Павел Матев. Тя беше радетел за запазване на хубавото българско слово. Павел Матев също беше такъв, той не ползваше чуждици, подчерта Митев.

Трифон Митев разкри, че до средата на тази година ще излезе още една, втора книга „Ръкописи“ на Павел Матев с негови непубликувани стихотворения.

Назад