Изложба на писани яйца

Изложба и работилници за писани яйца  в музея на Яворов

На 10 април в музея на Яворов бе открита изложбата „Великденски писани яйца от чепинския край“. Тя бе организирана от Исторически музей – Велинград  и Къща музей „Пейо К. Яворов“. Изложбата бе открита от нейните автори Георги Куманов – гл. уредник в Исторически музей – Велинград и доц. д-р Светла Ракшиева – етнолог в Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Изложбата представя една специфична техника, с която са изписвани много интересни и красиви великденски яйца от Чепинския край. При нея с „писалка“ и восък се нанасят върху яйцата прекрасни мотиви и композиции. Следва боядисването по традиция с червена боя, но могат да се използват  и други цветове. Когато се отстрани восъка, грейват изрисуваните от майсторката орнаменти. В България тази техника е била разпространена в ограничени райони на страната – Велинградско, Ихтиманско, Самоковско, Етрополе. Освен в България, има съхранени традиции на тази техника и в други страни от Европа – Чехия, Украйна, Словакия, Унгария, Германия, Хърватска, Румъния.

Експонатите и таблата от изложбата представят восъчната техника за украса в България и Европа, както и нейното прилагане конкретно във Велинград и Ракитово. В изложбата са включени прекрасни образци на великденски писани яйца от страната и чужбина, с акцент на тези от Чепинския край. Представени са също различни обреди от Велинградско – Цветница, Великден и Гергьовден, в които определена роля играят великденските писани яйца.

Изложбата е предназначена за деца, младежи и възрастни. Тя се състои от 16 табла, 150 писани яйца и 15 предмети.

През деня се проведоха две работилници за изписване на яйца по восъчната техника – първата с деца, а втората с жени от пенсионерските клубове в Чирпан. Ателиета се състояха под вещото ръководство на доц. д-р Светла Ракшиева  - научен сътрудник в Етнографския институт с музей в София, чиято тайна страст е писането на великденски яйца. Това е занимание на границата между художеството, магията и алхимията, в което има игра на въображение, форми и цветове. Целта е представяне на най-популярните традиционни техники и технологии за рисуване на яйцата с восък и за боядисването им. В миналото те са били широко познати в България и много други страни в Европа.

Доц. Ракшиева разкри начините, по които се изгражда рисунката, композицията върху яйцето, предложи някои модели, сподели начините  и тънкостите на боядисването. Тя очерта облика и специфичното в рисунъка и цветовете на българските традиционни писани яйца, онова, което ги отличава от украинските, румънските, сръбските и унгарските. Малки и големи споделиха радостта от това творчество, тайни, знания и умения. Понесени на крилете на въображението, децата и жените направиха най-хубавите подаръци за приятели и близки. „Традицията е толкова богата, че има безброй комбинации така, че яйцата да не си приличат едно с друго. Всичко е въображение“, сподели с усмивка доц. Ракшиева.

Всеки изрисува, боядиса и украси своето писано яйце за най-светлия християнски празник - Великден и го отнесе да се похвали вкъщи. За доброто настроение при откриването на изложбата допринесе и вокална формация „Петолиние“ с ръководител Галина Маркова при НЧ „Димитър Данаилов 2013“.

Изложбата ще може да бъде разгледана в музея до 10 май 2023 г.

Назад