Георги Тошев в музея на Яворов

Георги Тошев представи книгата си за Наум Шопов в Чирпан

Журналистът Георги Тошев представи в музея на Яворов в Чирпан „Наум Шопов. Личен разговор. Бележки от един живот“, подредени в биографична книга след две години срещи с актьора Наум Шопов - срещи с един необикновен, труден, но интересен живот. „Разговарях с него като млад репортер. Наум имаше необходимост да разказва. Той беше в страхотна форма, въпреки че страдаше от болест. Наум беше тих, лаконичен на сцената. Всеки път беше различен и не се повтаряше. Наум Шопов е талант, а талантът няма националност. В Наум нямаше гняв. Не съм го чул да се оплаква. В отношението му към живота имаше нещо по детински чисто. Наум имаше едно особено качество – през ролите си да изразява лични пориви. Има много талантливи, но малко достойни личности. Наум ще бъде запомнен с таланта си и с тихото достойнство и мъдрост. Защото Наум е обичане“, сподели на премиерата Георги Тошев.

Тошев не успява да довърши книгата заради заболяване на Наум Шопов, но по настояване на актьора ръкописът е публикуван, за да не си измислят хората: „Реших този личен разговор с Наум Шопов да остане такъв, какъвто е… Нередактиран. Недовършен… Разговор – албум, пълен с усмихнати, напрегнати или тъжни фотографии. Такъв, какъвто е животът му. Път, по който продължаваш…“

Заедно със Станислав Тодоров и Росен Даскалов, Тошев създава документалния филм за 80-годишнина на Наум Шопов със заглавието „Личен разговор“.

Журналистът е общувал с повечето звезди на българския театър и кино, за които е писал или редактирал книги, проучвал документация и разговарял с техни съвременници – Стефан Данаилов, Цветана Манева, Татяна Лолова, Невена Коканова, Георги Парцалев, Катя Паскалева. Казва, че когато е спечелвал тяхното доверие, това е било поредно професионално признание.

 

Назад