Изложба

В музея на Яворов откриха изложба, посветена на Стоян Заимов

С изложба и кръгла маса на 29 юли в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов” бе отбелязана 170-тата годишнина от рождението на големия чирпанлия, големия българин, революционер, апостол на Априлското въстание, просветен деец, писател и общественик Стоян Заимов. Организатори на честването бяха Община Чирпан, Регионален военноисторически музей – Плевен, Къща музей „Пейо К. Яворов” и Исторически музей – Чирпан.

В кръглата маса със свои доклади за възрожденеца се включиха Станислава Стефанова – уредник във Военноисторически музей –Плевен и д-р Галин Димитров. Станислава Стефанова представи своята презентация на тема: „Стоян Заимов – революционер и просветител”, като проследи жизнения път на Заимов – една невероятна поредица от събития и преживявания.

Възрожденецът учи в класното училище в град Стара Загора (1867 – 1869 г.), където се запознава с Васил Левски. Става член на Тайния централен български комитет (ТЦБК). През следващите две години завършва педагогически курс в град Пловдив и е учител в българското мъжко училище в град Хасково.

Като един от основателите на Гюргевския централен революционен комитет, Заимов се включва в организацията на Априлското въстание и е избран за апостол на ІІІ Врачански революционен окръг. След неуспеха на въстанието е осъден на смърт. Скоро присъдата му е заменена с доживотно заточение в крепостта Сен Жан д`Акр в Палестина, където дочаква края на Руско-турската война.

След Освобождението Стоян Заимов заминава да учи в Русия. Завърнал се в България, той учителства в Шумен, Варна и Кюстендил, пише методически правила и учебници, превежда педагогическа литература. През 1903 г. става директор на Националната библиотека.

През 1892 г., на Втория конгрес на дружествата, се приема решение за формирането на комитета “Цар Освободител Александър ІІ”, чиято основна задача е да събере нужните средства за построяване паметник на Александър ІІ и дом за българските ветерани, поборници и опълченци. За председател на комитета е избран Стоян Заимов. В периода 1903-1907 г. Комитетът изгражда паметника на цар Освободител в София, Параклис-мавзолея и Скобелевия парк в Плевен, превръща в музеи къщите в Плевен, Пордим, Г. Студена и Бяла.

На 15 август 1908 г. е назначен за пръв директор на Управлението на Военно-историческите къщи музеи и паметници, със седалище Плевен, която длъжност заема до края на живота си. Максимата на Заимов е „Нищо за мен, всичко за другите”.

Докладът на д-р Галин Димитров бе на тема „Стоян Заимов – създател на военноисторическите музеи”, след което д-р Димитров откри изложбата „Възрожденецът, достоен за перото на Дюма“, която в 23 табла проследява живота и делото на Заимов.  Според Тончо Жечев: „Само старият Дюма можеше да измисли живот, пълен с толкова приключения, невероятности, недоразумения, редуване на интензивност и крайна умора, какъвто е животът на Стоян Заимов.“ Затова и изложбата за Стоян Заимов в музея е озаглавена „Възрожденецът, достоен за перото на Дюма“. Той е една от най-героичните личности от родното Възраждане, чиито дела и усилия го приобщават едновременно и към българската литература, и към българската история.

Стоян Заимов е роден в село Рупките на 12 август 1853 г. и е починал на 9 септември 1932 г. (79 г.) в Плевен, Царство България.

Чирпанлии помнят делото на именития си съгражданин. В Чирпан улица носи името на Стоян Заимов, а на улица „Ягъч“ 9 е поставена паметна плоча на възрожденеца. Там Стоян Заимов е живял със семейството си.

Назад