Изложба

23-ти празници на изкуствата в Чирпан

Изложба на картини на Никола Манев

Петнадесет картини от различни творчески периоди на художника Никола Манев бяха изложени в ХГ „Никола Манев” на 16 септември. Изложбата е част от Празниците на изкуствата в Чирпан, които се провеждат за 23-ти път. Организатор на събитието е Община Чирпан, а домакин – едноименната галерия.

Изложбата бе открита от Тодор Иванов – гл. експерт в отдел „Култура” при Община Чирпан и председател на Фондация „Яворов”: „Преди 23 години открихме първата изложба на Никола Манев в тази къща и пред тогавашния кмет Стоил Стоилов Никола Манев каза, че ще завещае къщата на Община – Чирпан. ХГ „Никола Манев” вече е общинска. Откупуването на къщата беше общо дело: една част от парите бяха дадени от Никола Манев, друга част от Община – Чирпан, а чирпански бизнесмени направиха откупки на картини, за да се събере необходимата сума за закупуването на къщата и превръщането й в галерия.”

Иванов отново припомни за безграничната любов на художника към Чирпан: „Никола Манев дълго криеше, че не е роден в Чирпан, а в Пазарджик. Защото най-хубавите му, най-безгрижни детски и юношески години са минали в Чирпан. Тук, петнадесетгодишен, с молив той нарисува портрет на любимата си баба Кера.”

Талантът на Никола Манев е открит от един друг голям световен художник отново с връзка с Чирпан – Васил Стоилов – съпруг на Ганка Найденова-Стоилова, племенница на гениалния поет Пейо Яворов. Васил Стоилов е един от малцината имали привилегията да спят на леглото на Яворов в Чирпан, наред с Елисавета Багряна и Гео Милев. До тогава слабост към рисуването е имал братът на Никола Манев – Добромир, но когато един ден бащата завел Никола при Васил Стоилов, големият художник, след като посъветвал Манев да държи молива леко, възкликнал: „Ти си роден за художник!”                                             Приживе почетният гражданин на Чирпан Никола Манев дарява на Община – Чирпан 40 свои картини, но в периода 2011-2019 г., той изпраща част от тези картини в Ловеч, Троян, Варна, Полски Тръмбеш, Пазарджик.

Желанието на Никола Манев беше да бъде съсед на Яворов, както и да остане завинаги в Чирпан. С размаха и мащаба си на художник той направи Чирпан „предградие” на Париж, допълни Иванов. „Първата му изложба в Чирпан беше в Тянковата къща на 26 октомври 1992 г. Тогава Чирпан събра ценители на изобразителното изкуство от цяла България” – припомни още Иванов.

Назад