Премиера

23-ти празници на изкуствата в Чирпан

Премиера на книгите на Иво Сиромахов

Писателят, журналистът и актьорът, автор на редица пиеси и песни Иво Сиромахов представи книгите си в музея на Яворов на 16 септември пред чирпанска публика. Премиерата е част от Празници на изкуствата, Чирпан, 2023 г. и бе организирана от Община Чирпан.

По думите на Сиромахов Яворов е една от личностите, които са го изградили. 145 години по-късно голямата поезия на Яворов още живее в сърцата на хората. Сиромахов призова да пазим словото и езика си , защото те ни правят българи. В това той вижда смисъла на писането на книги. Защото духът на българите живее в словото.

Той сподели, че случайно е станал писател и че чете книги ненаситно, защото те са връзката му със света. Първите опити на Сиромахов в мерената реч са от четвърти клас, когато написал стихотворение, за да впечатли едно момиче. След няколко години, когато вече учил в гимназията за древни езици и култури, прописал пиеси, а момичетата започнали да гледат по друг начин на него.

От 1998 г. до 2000 г. Сиромахов работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони.

Една от първите му книги „Оптимистична теория за българския секс“ (2007 г.) среща три отказа от издатели, но накрая издателство „Сиела“ издава книгата, тиражът се изчерпва и печатат втори тираж. Следват книгите „У майкини“ (2020 г.) – 365 истории от живота им, „Майкини и други“ (2021 г.), сатиричният роман „Певицата взема властта“ – история за измислена певица, която си прави правителство, „Бай Тошо“ (2023 г.) – историята се развива в наши дни, когато изкуственият интелект ни управлява, приказките за деца „Приказно пътешествие“ (2022 г.).

"Всичките ми книги са по действителен случай. Безпътицата на обществото не е нова идея, тя не се е появила внезапно през последните няколко години. Самите ние не се променяме. Ако ние се променим, тогава може да се промени и политиката.", каза Иво Сиромахов.

Той увери, че ще продължи да пише, защото удовлетворение му носи процеса а създаването и изграждането на героите. И отново напомни да пазим езика си и да го обогатяваме, защото словото остава.

Назад