Яворови януарски дни 2024

Яворови януарски дни, Чирпан 2024

146 години от рождението на П. К. Яворов

Ден първи -13 януари 2024

2024 г. е изпълнена със значими събития от културния календар на Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан и на Община Чирпан. Важните годишнини са: 120 години от отпечатването на книгата „Гоце Делчев“ на Яворов, която е първата биография за революционера, 110 години от смъртта на поета и 70 години от откриването на музея на Яворов в Чирпан. Безспорен център в културната събитийност на града обаче са традиционните Яворови януарски дни, като събитията тази година ще са не само в Чирпан, но и в Стара Загора и Раднево.

На 13 януари в Чирпан за 56-ти пореден път започнаха Яворовите януарски дни. Те водят началото си от 1968 г. Тази година програмата е много богата и наситена със събития, които ще продължат от 13 до 21 януари, както беше и миналата година. Дните са посветени на 146 години от рождението на великия поет, македонски революционер и безсмъртен син на България Пейо К. Яворов. Организатори на Яворовите дни са Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан и Фондация „Яворов”.

По традиция на 13 януари в двора на музея на Яворов в Чирпан пред бюст паметника на поета от скулпторката проф. Мара Георгиева бе запален огънят на Яворовата поезия. Четвъртокласничката от СУ „П. К. Яворов” – Чирпан Жанет Костадинова  изпълни стихотворението „Две души” на Яворов.

Последва словото на директора на Къща музей „Пейо К. Яворов” Златина Колева: „Отново е януари. Месец с особено значение за нашия град.  Тук на днешния ден преди 146 г се роди Пейо Тотев Крачолов, белязан да остане завинаги в сърцата на чирпанлии и всички българи. Оттук, от родния Чирпан, тръгва неговият път към славата и вечността.  На днешния ден Чирпан за пореден път отдава почит на най-великия си син - гениалния поет и страстен революционер, отдаден на каузата за обединението на българските земи. Чирпан се гордее със своя велик син. Истинският огън на поезията носят думите, а думите на Яворов са винаги актуални. Всеки от нас може да направи своя днешен прочит на поетовите думи. ”

Огънят на Яворовата поезия в двора на музея бе запален от поета, издател и обществен деец чл. кор. проф. Иван Гранитски с думите: „Всяка година символично палим огъня в Чирпан. Чирпан е велик град, осеян и просветлен от светлината и словото на Яворов, който със своето дело и творчество допринесе за социалното, национално и духовно пробуждане на българите. И както е казал Гео Милев, Яворов е втората след Ботев ярка манифестация на българския гений. Нека си припомним трагичния възклик на Яворов: „О, Чирпане, Чирпане!” Силата на Яворовата поезия и дух ще спасят отечеството!”

Огънят на Яворовата поезия бе пренесен с факли от ученици от СУ „П. К. Яворов“ и ПГСС - Чирпан от родния дом на поета пред паметника на Яворов от скулптора Иван Блажев в градски парк „Яворов”.

Там Яворовите дни бяха открити от зам.-кмета на Община Чирпан Иван Станчев с думите: „Те са своеобразен мост между изкуствата, чрез които отдаваме достойна почит към нашия Яворов - носител на националния дух и въплъщение на универсалните, но и на националните ценности. Радвам се, че именно той е първият Поет, за когото чуват нашите деца и се гордеят с неговия величествен талант“.

“Яворов носи огромния заряд на гения заедно с тежката си и изпълнена с превратности съдба, която определя той да напусне земния свят в разцвета на живота си. Отиде си едва на 36 години, но пламенното му творчество, безсмъртните му стихове, кипящите от чувства и трагизъм драми няма как да бъдат забравени. За вас е гордост да бъдете негови наследници!", каза в приветствието си областният управител Ива Радева по повод откриването на традиционните Яворови януарски дни в Чирпан.

Поздравителни адреси се получиха от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от министъра на Културата - Кръстю Кръстев, от Иван Върляков -изпълнителен директор на РАО “Тракия”,  от кмета на община Поморие Иван Алексиев , от д-р Ахавни Кеворкян - Председател на Дружеството на пловдивските писатели, от ректора на Тракийския университет – проф.д-р Добри Яров.

Огънят на поезията пред монумента на поета в парка бе запален от голямата българска поетеса Маргарита Петкова: „Това е огънят в Яворов, горейки с тези две души, които са се палели непрекъснато в него и на мен ми се иска всеки да вземе частица от този огън, за да тържествува този Яворов дух!“.       Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яворов.

Маргарита Петкова представи словото си за Яворов на Тържествената Яворова вечер на 13 януари от 17:30 часа в залата на Военен клуб – Чирпан: „За мен Яворов е не просто поет от стотиците, които е родила България. Той е в челната тройка на поетите. Освен това той е изключителна личност на своето време. Стихотворенията му се знаят наизуст. Пиесите му се поставят на сцени. Смятам, че да се говори помпозно за Яворов е неприлично. Той винаги е бил сред нас със своето творчество. Поставям неговото дело и неговото творчество заедно. Баща ми знаеше „Градушка” наизуст и аз от малка свикнах, че градушката е не само природно явление, а че градушка може да удари всяка една съдба. Това е градушката, която се изсипва пред Яворов в целия му живот. Малка България роди един колос. Понякога ми се струва, че България е тясна за личност от такава величина каквато е Яворов. Върху Яворов се стоварва голяма трагедия. Подложен е на хули, неприязън. Всички се подвеждат на нападките и упреците, които той не заслужава. В последните си дни Яворов дори е поискал да бъде погребан на друга територия. Никой не му подава ръка. Трагична е съдбата на този поет. Тази трагика може да намерите във всичките му произведения. Яворов се лута между „безсъници” и „прозрения”. Яворов е хвърлил ръкавица срещу бездарието. Той хвърля ръкавица в лицето на времето. Това е моят Яворов.”

Петкова цитира монолога на Амели от „В полите на Витоша”, където французойката казва, че в България има много таланти, но и много мрак и докато в Европа убиват със златна игла, в полите на Витоша убиват със секира. За Маргарита Петкова Яворов е символ на огъня: „Яворов е огънят и пепелта, и феникса, който се възражда от огъня! Нека сме щастливи, че имаме Яворов  и да го отбелязваме в литературата и общественото ни развитие!”

Веднага след това се състоя премиерата на постановката „Тренът”. Тя е по мотиви от „Хайдушки копнения” и очеркът „В тренът” на Пейо Яворов. Постановката бе представена от театралното студио при СУ „П. К. Яворов” – Чирпан с ръководител Стоянка Търгова. Тя е представяна на различни места в страната, като  и в Истанбул. След като постановката бе играна в Чирпан по време на патронния празник на СУ „П. К. Яворов” сега и гостите на Яворовите дни й се насладиха

Назад