Яворови януарски дни 2024

Яворови януарски дни, Чирпан 2024

146 години от рождението на П. К. Яворов

Ден втори – 14 януари 2024 г.

На 14 януари в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов“ се състоя премиера на книгите на една от най-ярките и обичани поетеси Маргарита Петкова „Белите ми нощи“ и „Още ели нощи“, дело на издателство „Персей“.

Маргарита Петкова пише от детска възраст. Първата й стихосбирка „Дива къпина“ е представяна през 1984 г. в Чирпан. Носител е на национални и международни награди. Много от нейните текстове са превърнати в песни.

Авторката сподели, че за нея Чирпан е особено скъп. Тук тя представя в читалище „Яворов“ първата си книга.

Стиховете на Маргарита Петкова бяха изпълнени от актьора Мариус Донкин. Прозвучаха „Тя умее да поставя граници“, „Разликата“, „Тя обича“, „Урбанистика на любовта“, „Спешна помощ“, „Без празни приказки“, „Гуси-лебеди“, „Шесто чувство“.

Маргарита Петкова пише в свободен стих. За поезията тя казва: „Не знам как пиша. Ако разбера как пиша, ще престана да го правя. Възможността да се изразяваш с думи, четки, ноти ти е подарена. Едната дума води след себе си другата. Нямам творчески планове. Имам творчески намерения. Първото си любовно стихотворение написах във втори клас. Никога не съм решава да стана поетеса. То си дойде от само себе си. Пускам стиховете си така, както са дошли – без препинателни знаци.“

Стиховете на Маргарита Петкова нямат препинателни знаци. Според Мариус Донкин това позволява читателят да си създаде своя логика. Така стихотворението може да получи различни смисли. Получаваме свобода в стиховете, а такава свобода е предимство – наслада, която човек може би другаде не може да намери. И така всеки път, когато актьорът излиза на сцена е различно. Свободата на стиха е изключително смислена. Иначе вървите по една пътека, която ви е дадена.

„Белите ми нощи ме сполетяха внезапно. И сами започнаха да се пишат. При мен всички стихове така идват – самостоятелно, без да ме питат, без да мога да ги управлявам и без да искам да им държа юздите“ – споделя поетесата и добавя: „Когато две любови се срещнат и се познаят, тогава са белите нощи. Дори посред бял ден… Бялото съдържа в себе си всички цветове, ама това обикновено го забравяме. На бялото не можеш да кажеш, че е черно. Черното се преодолява, бялото се живее.“

Назад