Яворови януарски дни 2024

Яворови януарски дни, Чирпан 2024

146 години от рождението на П. К. Яворов

Ден четвърти - 16 януари 2024 г.

На четвъртия ден от Яворовите дни в музея на Яворов в Чирпан се състоя премиера на една книга, която дълго време чака среща с читателите – „Загадката Венера” на Явора Стоилова.

Явора нямаше възможност да присъства на премиерата. За нейния поетичен свят говори литературния историк Катя Зографова, която представи словото си „Явора Стоилова в театъра на словото”. Стиховете на Явора звучат като лична изповед. Лирически героини в тях са Ева, Венера, Лора, Мина. По думите на Зографова талантливата праплемeнница на Яворов Явора Стоилова се идентифицира със своите лирически героини. „Едно от големите постижения на Явора Стоилова като поетеса със съвременна модерна чувствителност е че успява да надмогне Яворовата дихотомия на жената. Явора успява да се измъкне от сянката на Яворов, от родовата и поетическа карма. Стиховете на Явора са предметни, но и винаги с един мистичен хоризонт”, отбеляза Зографова.

Явора Стоилова е родена в София, в семейството на художника проф. Васил Стоилов и племенницата на Яворов, д-р Ганка Найденова-Стоилова. Завършила е Римската консерватория „Санта Чечилия”, специалност оперно пеене. Автор е на стихосбирката „Витражи” и на книгата „Сърце без дом” (поезия и проза). Автор е на есеистични книги „Баща ми”, „Обречени” и „Момичето, което нарисува анорексията”. Носител е на два сребърни медала за поезия и проза, връчени й в кметството в Рим.

Книгата й „Загадката Венера” съдаржа стихове и импресии. В нея Явора пресъздава вълнуващия свят на любовта, страданието и вечността. Като в някакъв нереален свят в стиховете й хармонично съжителстват древност и настояще, реалност и фантазия, минало и бъдеще.

В програмата прозвучаха творбите на Явора в изпълнение на актьорите Елена Петрова и Христо Чешмеджиев.

Участие в нея взеха и младите музиканти Александра Костадинова – китара и Йордан Петков – пиано.

Назад