Премиера

Представиха двутомника „България и Македония“ в Чирпан

На 8 февруари - два дни преди Св. Харалампий – 10 февруари – имен ден на поета Пейо Яворов в музея на Яворов в Чирпан бе представен двутомника „България и Македония. История и политика“.  Организатори на премиерата бяха Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“. Председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов припомни, че на този ден – 8 февруари 1905 г., само на 27 години при Котлибег е убит големия приятел на Яворов Костадин Нунков. А през 1895 г. във в. „Глас македонски“ Пейо Яворов отпечатва първото си стихотворение „Напред“.

Д-р Елена Алекова – уредник в Къща музей „Христо Смирненски“, София представи изданието  със словото си „За да фигурира България днес на всесветката карта: „Яворов и националноосвободителното движение в Македония и Одринско“ е тема огромна и изследвана на длъж и шир и от специалисти изследователи,  и от люде, влюбени в поета и българската история и литература. Всичко е осветено, прегледано, подредено. Ранните му увлечения и копнения ведно с връстниците му от Чирпан… Ранните му стихове, тръгнали още 1895-а, и късните му стихове… Трите му похода по Македония – с четата на Михаил Чаков, Гоце Делчев и Яне Сандански… Публицистиката му във „вътре“ (в Македония) и „отвън“ (в България), изцяло посветена на националноосвободителното движение… „Хайдушки песни“ (1903 г.) и книгите му „Гоце Делчев“ (1904 г.) и „Хайдушки копнения. Спомени за Македония 1902-1903“ (1908 г.)… Всеотдадеността на делото… Във всеки един миг от живота му… И даже в смъртта…

Вие, чирпанци, сте наясно с живота, творчеството и личността на Пейо Крачолов Яворов дори само затова, че сте негови съграждани. И дори сте облагодетелствани от този факт. Защото разбирате, проумявате, усещате поета някак отвътре, носейки нещо от него, от неговото виждане за света, възникнало именно в тази точка на планетата Земя, където е роден, а не на друго място. Всички останали го осъзнаваме някак отвън.“

Издателят и съставител на двутомника Димитър Димитров подчерта, че зад тази книга застават 40 автори с 43 статии. Книгата е рецензирана от Института за исторически изследвания към БАН и Македонския научен институт. Изданието е научно, документално, пълноцветно. Близо 30 научни консултанти са работели по него заедно с авторите. „Много е важно да даваме информация на света. В книгата истината е поднесена такава, каквато е. Няма обида, злоба и език на омразата. Изданието е научна монография“, сподели Димитров.

Книгата е издадена през 2021 г. Това е 1856-тата година от началото на българската държавност в Европа (165 г.) и 1340-тата година от създаването на Дунавска България (681 г.) от кан Аспарух. България е най-старата европейска държава, съществуваща под едно и също име повече от осемнадесет века и съхранена до днес от българската нация.

Книгата „България и Македония. История и политика. Първа част“ представя научни факти и изследвания за основните събития от Древността, Средновековието и Възраждането, оформили националните културно-политически характеристики на българския народ в историческите му граници.

В изданието с научни аргументи се опровергават лъжите и спекулациите на късопаметни политици от Република Северна Македония и техните поръчкови историци, които с езика на омразата, за сметка на общото ни минало, изграждат „хилядолетна“ македонска история, идентичност, писменост и език.

Книгата „България и Македония. История и политика. Втора част“ е посветена на драматичните обрати след Междусъюзническата война през 1913 г., когато българите във Вардарска Македония попадат под властта на Кралство на сърби, хървати и словенци (КСХС) и принудително тръгват по нов път. Вардарска Македония е обявена за Южна бановина, а българите – за сърби, забравили сръбския език. Забранено е говоренето на български език, българските училища и църкви са закрити и разграбени, учителите и свещенослужителите са прогонени в България, а част от тях – ликвидирани.

В книгата са разкрити същността на македонизма и зловредната дейност на Коминтерна. По време на Втората световна война българите в Македония посрещат българската армия като освободителка от жестоката асимилаторска политика на Кралство Югославия.

Описани са създаването на Македонската народна република под диктата на Тито и на югославската комунистическа партия, въвеждането на новата македонска азбука, фалшифицирането на общата ни история, прочистването на македонските граждани с българско самосъзнание и налагането на официална държавна политика на омраза към всичко българско.

Проследени са българо-югославските отношения по македонския въпрос след 1944 г., събитията в Пиринска Македония и съдбата на българите там, както и нарушенията на човешките права в Република Северна Македония до наши дни.

Издателството „Тангра“ дарява екземпляри от книгата на държавни институции и библиотеки в страната и чужбина. Първата част е издадена и на английски език, предстои скоро и втората част да бъде издадена на английски.

С музикални изпълнения на акордеон се представиха учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора Антоан Бохуров и Теодор Тодоров с ръководител Станимир Сталев.

Назад