Изложба

Изложба за ген. Скобелев бе открита

в музея на Яворов в Чирпан

На 26 февруари в залата на Къща музей „Пейо К. Яворов“ бе открита изложбата „Герой на своето време“. Поводът бе 146 години от Плевенската епопея  и 180 години от рождението на ген. Михаил Д. Скобелев. Организатори на събитието бяха Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Регионален военноисторически музей – Плевен.

В началото шестокласничките от СУ „П. К. Яворов“ Йоана Гурванова и Станимира Михайлова представиха пред публиката стихотворението на Асен Босев „Шепотът на планините“.

Изложбата се открива в навечерието на 3 март – Национален празник на България и Ден на освобождението на България. „На 3 март  е подписан Сан Стефанския мирен договор, слагащ край на войната между Русия и Османската империя, с което се поставя началото на освободена България. Възлов момент във войната са боевете при гр. Плевен. Там се водят няколко месечни сражения, свързани с драматични обрати, наречени Плевенска епопея. Едно от най-значимите събития  е освобождението на Плевен. По време на тези героични сражения изгрява звездата на ген. Скобелев – най-младият генерал в руската армия в Руско-турската война-1877-1878г.”, припомни Златина Колева – директор на Яворовия музей в Чирпан.

Изложбата бе открита от д-р Галин Димитров – главен уредник на Регионален военноисторически музей – Плевен, който разказа за ген. Скобелев: „Той е един забележителен човек със световна известност. Известен е с участието си в завоюването на Средна Азия и в Руско-турската война (1877 – 1878). Наричат Михаил Дмитриевич Скобелев Белия генерал, защото е яздил бял кон и винаги  е бил в бяла униформа. Неговата любов към книгите е голяма. Занимавал се е с изкуство на военното дело. На 15 години е владеел пет европейски езика. В навечерието на руско-турската освободителна война, през 1876 г., ген. Скобелев е военен губернатор и когато напуска този пост, идва на Балканите. През лятото на 1877 г. генерал-майор Михаил Скобелев е прехвърлен в Дунавската руска армия. В нейния състав командва Кавказката казашка бригада при Обсадата на Плевен. Неговата звезда изгрява при Плевен. По време на третия щурм за Плевен ген. Скобелев лично подготвя войниците за атака. Връща се в Русия като голям авторитет.“

В края на словото си д-р Димитров цитира една мисъл на ген. Скобелев: „Аз не обичам войната… Прекалено много съм участвал в нея. Никаква победа не възнаграждава за изразходваната енергия, силите, богатствата и за човешките жертви“.

Изложбата може да бъде разгледана в залата на музея до 26 март 2024 г.

Назад