Яворови януарски дни - Чирпан, 2018 г.

От 13 до 15 януари в Чирпан се проведоха 50-тите юбилейни Яворови януарски дни по повод 140 години от рождението на гениалния поет Пейо Яворов. Организатори на дните са Община Чирпан, Съюз на българските писатели, Национален литературен музей, Славянска академия, къща музей “Пейо К. Яворов” и фондация “Яворов”.
Ден първи – 13 януари
Програмата започна на 13 януари от 17 часа в родната къща на Яворов, където пред бюст паметника на Яворов седмокласничката от СУ “П. К. Яворов”, Чирпан Елмира Танева рецитира стихотворението “Две души”. Тодор Иванов – председател на фондация “Яворов”, каза че днес е най-големият празник на Чирпан, защото честваме рождения ден на българския световен поет Яворов: “Догодина се навършват 120 години от написването на “Арменци”. Надяваме се по този повод в тази юбилейна година в музея да дойде хачкар – каменен кръст от Ереван, който арменците от Пловдив искат да дарят на музея на Яворов. “
Символичният огън на Яворовата поезия в двора на музея бе запален от Едвард Милитонян – председател на Съюза на арменските писатели с думите: “Благодарни сме на тази земя, че е родила един велик хуманист Пейо Яворов. Поетите се борят срещу злото и нещастията. Ние ще продължим да се борим за мир, щастие и доброта. Яворов приема болката и страданията на всички като своя, в своето собствено сърце. Днес това събиране на българи и арменци на този голям празник означава, че големите поети ни обединяват. Ще запалим този огън, който олицетворява голямата любов, който поетите и писателите имат към всички хора. Благодаря на всички за това, че този празник го има. Благодаря на България, че роди този велик мъж.” Едвард Милитонян прочете последните строфи от стихотворението на Яворов “Арменци” на арменски език.
Цветя пред бюст паметника на Яворов в родния му дом поднесоха Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, Армен Сарксян – посланик на Армения в България, Ехиязар Узунян - почетен консул на Армения, и Кичка Петкова – кмет на Община Чирпан, културни институции и граждани.
Символичният огън бе пренесен до паметника на поета в градския парк от факлоносците: Александра Костадинова и Пелагия Славчева от СУ “П. К. Яворов” – Чирпан, Христо Нинов и Стоян Желязков от ПГСС – Чирпан, и от две арменски деца от Пловдив: Микаел Кеворкян и Микаела Джамджиян.
В 17:30 часа пред паметника на поета в парка официално бяха открити Яворовите януарски дни. Стотици бяха поклонниците и почитатели на Яворов, дошли да отбележат рождеството на бележития български поет и македонски революционер. Кичка Петкова – кмет на Община Чирпан, откри 50-тите Яворови януарски дни. В словото си тя отбеляза: “На днешния ден преди 140 години тук, в Чирпан, се ражда Пейо Тотев Крачолов, белязан да остане завинаги в сърцата на чирпанлии и на всички българи. Оттук, от родния Чирпан тръгва неговия път към славата и вечността. Тук, в сърцето на България, пламва огънят на неговото слово. Днес ние за 50-ти пореден път запалваме символичния огън на Яворовата поезия, за да отдадем заслуженото на повелителя на словото. Нека пламъкът на този огън да ни напомня за таланта, родолюбието и себеотрицанието на човека и поета Яворов! Откривам Яворовите януарски дни, 2018!”
Вечният огън на Яворовата поезия тази година бе запален от Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, която каза: “Пейо Яворов е във вечността. Роден е в едно от най-хубавите кътчета на България. Тази нежна душа изпя най-красивите стихове за любовта. Яворов има невероятна душевност. Днес ми подариха стихове на Яворов, преведени на 13 езика. Да преведеш Яворов означава да заживееш в неговия свят. Днес в България за това събитие трябва да пишат вестниците и за това събитие трябва да се говори по електронните медии. Честит празник!”
В знак на почит пред паметника на поета бяха поднесени венци и цветя.
Тържествената Яворова вечер се проведе в залата на Военния клуб от 18 часа. Официални гости на вечерта бяха Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, проф. Иван Върляков – председател на РАО “Тракия”, проф. Димитрина Нанева – родственица на Яворов, Едвард Милитонян – председател на Съюза на арменските писатели, проф. Михаил Неделчев – носител на Яворовата литературна награда (2008 г.) и председател на Сдружение на български писатели, Елка Няголова – председател на Славянска академия, проф. Димитър Михайлов – зам.-председател на фондация “Яворов”, Виолета Христова – председател на литературен кръг “Смисъл”. В Община Чирпан бяха получени поздравителни адреси от: проф. Иван Върляков – председател на РАО “Тракия”, Иван Иванов – кмет на Община Гурково, Иван Алексиев – кмет на Община Поморие, Христо Христов – кмет на Община Болярово, Атанас Киров – кмет на Община Стралджа, и Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък.
Слово за Яворов произнесе доц. дн Пламен Дойнов – поет, драматург, литературен историк и критик. Зам.-председател на Сдружението на български писатели от 2003 г. Освен литературна критика пише поезия и драма. Автор на шест книги с поезия и пиеси. Автор-съставител на сборниците “Българска христоматия” и “Българска антология. Нашата поезия от Герова насам”. Негови стихотворения и пиеси са превеждани в Германия, Австрия, Унгария, Франция, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония и др. Носител на много награди, включително и “Яворов” (Поморие, 1995 г.), на наградата “Иван Николов” през 2012 г. Единадесети носител на Националната награда за литературна критика “Иван Радославов и Иван Мешеков” (2015 г.). Носител на Националната литературна награда “Иван Динков” като критик (2016 г.). Неговото въздействащо и задълбочено слово за Яворов бе посветено на паметта за Яворов, как помним Яворов.
Литературният празник продължи с поетичен рецитал от писмата на Мина, Лора и Яворов на ученици от СУ "П. К. Яворов" и Професионалната гимназия по селско стопанство, подготвен от Стоянка Търгова.
От 1973 г. е учредена Националната Яворова литературна награда, която се присъжда на всеки пет години за цялостно творческо присъствие в българската литература и за високохудожествени постижения в областта на поезията. Първи нейн носител е поетът Павел Матев. През годините лауреати на наградата са били Димитър Методиев, Лиляна Стефанова, Иван Давидков, Христо Фотев, Валери Петров, Михаил Неделчев, Иван Динков и Калин Донков. Председателят на комисията за определяне носителя на наградата Пламен Дойнов обяви името на десетия носител на Националната Яворова литературна награда: “Наградата се дава на поета Иван Цанев за неговите високи качества на поет. Той е ярък продължител на Яворовите традиции.” Наградата бе връчена от кмета на Община Чирпан Кичка Петкова. Идеята и изработката на пластиката, която получи поетът Иван Цанев, са на художника Владимир Кондарев. Иван Цанев благодари за високото отличие: “За мен е висока чест да получа Яворовата награда на 140-годишнината от рождението на поета. Според Гео Милев Яворов е втората след Ботев еманация на расовия гений. Написал съм най-хубавите си стихотворения на възрастта, на която Яворов е написал “Градушка” и “Арменци”.” Поетът Иван Цанев прочете своето стихотворение от 1972 г. “Паметна плоча”.
Вечерта завърши с концерт на оркестъра на “Фолклор ТВ” и Неврокопския танцов ансамбъл.

Назад