Премиера

Нова стихосбирка на Ваня Душева

Само седмица преди настъпването на пролетта и преди световния ден на поезията – 21 март, Къща музей „Пейо К. Яворов” и Фондация „Яворов” организираха премиера на новата четвърта поетична книга на Ваня Душева „Споделено време”.

Ваня е автор на стихосбирките  „Безброй разсипани пътища”, „Ключ” и „Коренът на звука”. Пише и разкази. Нейни стихове са включени в преводната Антология на българската поезия „Из века в век”. Публикувала е в списанията „Пламък”, „Везни”, „Простори”, „Околчица”, „Огоста”, „Бумеранг” и във вестниците „Словото днес” и „Чирпански новини”. Стиховете й са превеждани на руски, английски и испански език. Член е на редколегията на е-списание „Литературен свят”. Член е на Съюза на българските писатели.

Стиховете на Ваня бяха представени от поетесата Ели Видева – председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и член на Съюза на българските писатели. Според Видева Ваня пише на пръв поглед обикновено, но само на пръв поглед и продължи: „Това са стихове с повишена иносказателност. Те са разгърнати метафори, в които спонтанността на чувството се потапя в успокоителна разсъдъчност. В поезията на Ваня Душева няма грам плакатност, всяка дума е изстрадана, изповедна и дълбоко интимна, оголена до нерв и корен. Светът й е паралелен с реалния свят. Новата книга на Ваня Душева доразвива  и надгражда темите от предишните, обогатява ги с нови нюанси и гледни точки. Стиховете са дълбоко екзистенциални размисли за смисъла на човешкото битие. От лириката й струи чистота. Тя говори тихо, защото разбира, че крясъкът не лекува болката. В стила й няма словесна разточителност, той е изчистен почти до лапидарност.”

Ели Видева прочете стихотворението „Молитва” на Ваня Душева, което представлява условна молитва към Бог и всички нас. В него Ваня вижда Бог във всеки човек. В поезията си Ваня постига синтез на мисъл, идея и чувство, добави Видева, във всяко нейно стихотворение има един оптимизъм, който прозира на втори и трети пласт, и това е нещото, което дава кураж на този, който чете тази книга. Поантите в стиховете на Ваня са мъдри мисли и истини.

Ваня благодари на домакините от музея на Яворов и прочете свои стихове, които трогнаха публиката със своята изповедност и чистота.

Гостите бяха завладяни и от изпълненията на младия пианист Мартин Дафинов, с които той поздрави авторката и аудиторията.

Малко преди премиерата Ваня Душева и Ели Видева поднесоха цветя пред бюст-паметника на Яворов от проф. Мара Георгиева.

Назад