Образователна програма

Образователна програма

„Първи стъпки в света на Яворов”

на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан

Проект на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан с финансовата подкрепа на Министерството на културата на стойност 5947,55 лв.

Партньор по проекта: СУ „П. К. Яворов” – Чирпан – Начална степен – 3 клас

Ден шести

 

Шестото занятие от програмата „Първи стъпки в света на Яворов”, което се проведе на 26 април, се състоеше в посещение на паметниците на Яворов в Чирпан. Учениците обиколиха и се запознаха с историята на барелефа на Яворов в началото на ул. „П. К. Яворов” от скулптора Иван Блажев, паметника на Яворов пред пощата от скулптора Димитър Димитров, паметника на Яворов в градски парк „Яворов” от скулптора Иван Блажев, бюст-паметника на Яворов в двора на музея от скулпторката проф. Мара Георгиева, гипсовото копие на бюст-паметника на Яворов в залата на музея от арменския скулптор Григорий Ахаронян и глава на Яворов в залата на музея от скулптора Иван Блажев.

Децата си позираха за снимки с изброените паметници и получиха картички с изображение на най-емблематичния паметник в Чирпан – този на Яворов в парка, където поетът е в цял ръст с книга в ръка.

Следващия път им предстои едно вълнуващо приключение до гарата на с. Скобелево, където Яворов е бил телеграфист и където има оформена музейна сбирка.

Назад