Образователна програма

Образователна програма

„Първи стъпки в света на Яворов”

на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан

Проект на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан с финансовата подкрепа на Министерството на културата на стойност 5947,55 лв.

Партньор по проекта: СУ „П. К. Яворов” – Чирпан – Начална степен – 3 клас

Ден седми

 

Седмото занятие от програмата „Първи стъпки в света на Яворов”, което се проведе на 10 май, бе едно вълнуващо и незабравимо приключение до с. Скобелево, Димитровградско. Децата бяха посрещнати сърдечно от председателя на НЧ „Искрица 1901” Янка Христозова с думите: „Чирпанлии имат основание с какво да се гордеят – поет от световна величина се е родил в Чирпан. Скобелевци също се гордеят, че Яворов е работил на гарата в селото.” Тя им разказа за работа на Яворов в селото, където Яворов е командирован от телеграфо-пощенския отдел при Министерството за завеждащ на новооткрития пощенски клон при гара Чирпан (с. Скобелево) към чирпанската телеграфо-пощенска станция и заема длъжността си от края на 1894 до началото на 1895 г.

Янка Христозова разказа на децата и за първия приятел на Яворов в Скобелево  - Александър Ралов – основател на читалището в селото, произхождащ от революционно семейство – син на Димитър Ралов, който е бил съратник на Левски.

Учениците научиха и за арменските бежанци, препитавали се като хамали на гарата след турските погроми в Армения от 1894 г. Крачолов често се е отбивал в кафенето в къщата на Манол Чобанов, където попада в средата на арменските емигранти. Яворов за пръв път има възможност да наблюдава съдбата на изгнаниците арменци и тези впечатления го вдъхновяват да напише през 1899 г. стихотворението „Арменци”.

Третокласниците посетиха жп гарата на с. Скобелево, където Яворов е бил стажант телеграфист и където има оформена музейна сбирка. Те разгледаха  и етнографската сбирка в читалище „Искрица 1901”.

Скобелевци пазят и до днес спомена за Яворовия престой в селото им и от 2009 г. ежегодно в края на месец октомври провеждат Яворови дни.

Екипът на Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан изказва своята благодарност за топлото посрещане от любезните домакини на НЧ „Искрица 1901”.

 

Назад