Пленер

Детски пленер в дома на Яворов

 

Два дни преди международния ден на музеите на 16 май за шеста поредна година най-малките жители на Чирпан се включиха в общинския пленер за детска рисунка „Чирпан – градът на Яворов и моят роден град”. Пленерът бе организиран от Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов”, Фондация „Яворов” и ЦОП - Чирпан. Десет години тази инициатива се провеждаше като конкурс, а от шест години прерасна в пленер. Поводът за конкурса е един спомен от детските години на малкия Пейо, когато той помагал в бакалския дюкян на баща си Тотю и получил като награда за труда си едно петаче, с което си купил една книга и една картина. Книгата той подарил на голямата си сестра си Мина, а картината закачил с един пирон над зимника в родната си къща. Още от малък Пейо е растял изключително любознателен и с очи, отворени за красивите неща в живота.

Право на участие в пленера имаха деца от предучилищната възраст (до 7 години) от детските и учебни заведения на Община Чирпан. Всеки участник можеше да избира материалите за изпълнение. В рамките на един час младите художници имаха възможност да изразят своите виждания за родния Чирпан върху белия лист.

Тази година в пленера се включиха 19 деца. Те рисуваха под вещото наставничество на художничката Нина Маринова, която им помогна да доразвият своите идеи върху белия лист. Тя бе впечатлена от старанието и таланта на децата.

Всички участници в конкурса си тръгнаха с грамоти и материали за рисуване.

 

Назад