"Поробена любов" от Веселина Славова

Представиха дебютната книга на млада авторка

На 5 юли в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов" се състоя премиера на първата книга на младата авторка от Раднево Веселина Славова „Поробена любов". В началото на литературния празник вр. и. д. директор на музея Златина Колева каза, че днешната среща ще бъде среща с едни млади и талантливи хора. Тя представи Мари-Жозел Хендел– едно дете, което живее в Германия, но е с чирпански корен, която въодушеви публиката, като изпълни две музикални произведения на цигулка от Бах и Елгар. След това Златина Колева даде думата на гостите на вечерта редактора на книгата Трифон Митев – журналист и член на СБП, Искра Енева – член на СБП, Кристиян Костов – художник на илюстрациите и корицата на книгата и авторката на книгата Веселина Славова. Книгата е дело на издателство „Лаген" – Стара Загора. На срещата бе представена нейната първа част „Въстанието". Книгата се посвещава на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго, на знайните и незнайни борци против турското робство.

Веселина Славова сподели за своята книга: „Това са страници за Априлското въстание 1876 година. Героите в тях не са действителни исторически личности, те са събирателен образ на многото българи, участвали в Априлската епопея. Момичета като Гергана е имало стотици, хиляди. Млади мъже като Георги е имало също стотици, хиляди, както и сатрапи като Сюлейман ага. Тези страници са за любовта между двама млади, но и за любовта към род и родина. Тези страници са полет на представата ми за онези времена и израз на моето преклонение пред паметта на априлци, на всички, загинали за българската свобода. И Града е събирателен образ на многото градове и села, записали имената си в летописа на Априлското въстание. Планината – това са българските планини, станали закрилници на български хайдушки дружини, станали арена на кървавите събития през април-май 1876 година. Земята българска е пропита с кръвта на поборници за нейната свобода. Поклон!"

Искра Енева нарече премиерата на дебютната книга на Веселина Славова „празник на писаното слово, празник на сетивата". Тя прочете откъси от романа.

Трифон Митев каза, че смисълът на книгата е за духа, за победата, за въстанието от 1876 година. „Книгата е написана талантливо и отразява въображението на една млада жена, която умее да борави с перото, обича родината си. В нея има много неща от днешния живот. Гергана престава на своя любим Георги и любовта и борбата за свободата се вплитат в едно. Ще минат години и постепенно ще избледнеят конкретни факти от исторически събития, но с роман като този ще остане чувството на патриотизма и огъня и ще се говори за свободата" – допълни още Митев.

Много настроение и приятни емоции у публиката предизвикаха музикалните изпълнения на младата певица Джулия Колева – носителка на множество музикални награди, която изпя песните „Къде си, вярна ти любов народна" и „Вървя".

Назад