"Животописни истории" - Елена Кръстева

Животописни истории за Никола Манев

Премиера на биографична книга за художника Никола Манев „Животописни истории" се състоя в Деня на народните будители – 1 ноември в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов". Автор на книгата е журналистката Елена Кръстева.

В началото и. д. директор на къща музей „Пейо К. Яворов" Златина Колева започна с думите, че се преплитат два празника – на 31 октомври бе празникът на музея, навършили са се 64 години от неговото създаване, а днес честваме деня на народните будители, сред които се откроява Пейо К. Яворов, както със своето творчество, така и с революционната си дейност. Златина Колева цитира написаното в книгата за впечатления на 23.09.2000 г.от Никола Манев: „Да дишам въздуха, където е роден най-големият поет на България, ме прави най-щастливия човек на планетата". Както Яворов, така и Никола Манев е една от личностите, които можем да определим като будители. В последните години Никола Манев – художник-космополит, гражданин на света, незабравящ чирпанските си корени и винаги изтъкващ чирпанския си произход, успя да разбуди града ни. Той е действена личност, направил много за Чирпан: инициатор и организатор на Първия международен пленер по живопис в Чирпан през 1994 г. на името на Яворов по повод 80-годишнината от неговата смърт, осигурява дарения за чирпанската болница в едни от най-трудните години от нейното съществуване, закупува най-красивата възрожденска къща в Чирпан, превръща я в галерия и я завещава на Чирпан, заедно с много свои картини, създава ежегоден фестивал на ХГ „Никола Манев" със 17-годишна история. Вече два месеца Никола Манев не е сред нас, но продължава да живее в съзнанието на хората със своите картини, една от които, показана на премиерата на книгата, е „Забулената планета", една от последните му работи. Журналистката Елена Кръстева представи книгата си за Никола Манев „Животописни истории". Книгата „Животописни истории" е дело на издателска къща „Сафо", луксозно издание, с много илюстрации, а автор на много от снимките в нея е нашият съгражданин Георги Иванов.

Елена Кръстева прочете интересни моменти от книгата и сподели свои впечатления от срещите си с Никола Манев: „Никога не съм си представяла, че един ден ще бъда в родната къща на Яворов и ще говоря за книгата си за Никола Манев. Ръкописът беше готов през 2016 г. Идеята за тази книга се роди след едно интервю с него. Никола Манев направи първата си изложба в България през 1998 г. Обадих му се по телефона, за да разкаже за изложбата. Нашето запознанство прерасна в приятелство. Книгата излезе през 2017 г. Всички описани случки и събития в нея са предадени така, както Никола Манев ми ги е разказвал. Трудно ми е да говоря за Манев в минало време, защото не познавам друг човек толкова обичащ живота. Той казваше: „Като имаш мечта, направи така, че тя да се осъществи". Книгата започва с главата „Един предишен живот". Никола Манев е бил много близък с класика Васил Стоилов. Той го запалва по живописта. С него са близки по чирпанска линия. Никола Манев прави изложби и музеи, за да имат хората контакт с неговото изкуство. Първият музей на Никола Манев е тук в Чирпан."Човек прави това, което му диктува съвестта" – казваше Манев".

Сред гостите на премиерата беше синът на Никола Манев Александър Манев.

Назад