Паметна вечер за Димитър Данаилов и Павел Матев

Паметна вечер за Димитър Данаилов и Павел Матев

 

На 3 декември се навършиха 97 години от рождението на Димитър Данаилов, а на 6 декември – 94 години от рождението на Павел Матев. По този повод на 3 декември се състоя паметна вечер за двамата поети, организирана от Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов”, фондация „Яворов” и НЧ „Димитър Данаилов 2013”. По традиция пред паметния знак на поета и дългогодишен уредник на къща музей „Пейо К. Яворов” Димитър Данаилов  в парк „Яворов” бяха поднесени цветя. Преди това и. д. директор на къща музей „Пейо К. Яворов” Златина Колева говори за Моряка и затова, че той завинаги ще остане в сърцата и умовете на чирпанлии.

От 18 часа в експозиционната зала на музея се състоя паметното честване на Димитър Данаилов и Павел Матев. Двамата поети са почетни граждани на Чирпан. Програмата започна с въздействащата композиция-рецитал „Покана за поетична среща” по стихове на Димитър Данаилов, Павел Матев и Ангел Кроснев и с участието на учениците от СУ „П. К. Яворов” с ръководител Гергана Иванова.

За поетичния символ на Чирпан и един от културните знаци на града слово бе подготвил един човек, който има какво да разкаже за него – Ангел Колев. Неговите „Думи за Димитър Данаилов” започнаха с биографична справка за Моряка: „Тази вечер отбелязваме 97 години от рождението на поета Димитър Данаилов, а само след няколко дни – и 26 години откакто ни напусна. Поетичното наследство на Данаилов не е голямо. Но не е и малко. Приживе той издаде три стихосбирки „Милиони гълъби”, „Тракийска луна”, „Незаключена врата”, а посмъртно с помощта на фондация „Яворов” и приятели още четири: сборниците „Хляб и чаша вино”, „Стъклопис за Георги Данчов” и „Молитва към човека”. На поета е посветена и книгата със спомени „Моряко, стани”. Ангел Колев предложи в културния календар на Община Чирпан да влезе ежегоден конкурс, подобен на този за Яворов, за рецитация на негова поезия, тъй като Данаилов беше отличен рецитатор. „Дълбоко вярвам, че това трябва да е поредната и правилна стъпка към запазване жива паметта на един от духовните лидери на Чирпан. Само по този начин няма да позволим времето да покрие със забрава творчеството и личността на Данаилов” – допълни още Колев и прочете един неразказан досега спомен, свързан с посмъртното битие на Данаилов.

Стихове и спомени за Моряка рецитираха и разказаха още двама близки негови приятели – поетът Ангел Кроснев и художникът Владимир Кондарев. Владимир Кондарев сподели вълненията си от момента, когато  е трябвало да нарисува образа на Данаилов за корицата на една малка книжка „Библиографска справка”. Днес този портрет е лого на НЧ „Димитър Данаилов 2013”. „Направил съм десетки негови портрети и край морето съм го рисувал, въпреки че не съм го виждал там… Големият портрет, който му направих през 1988 г., пазя във фонда на Изложбена зала „Георги Данчов-Зографина” – сподели Кондарев. Ангел Кроснев разказа как е написал първото си стихотворение за Моряка, как са осъмнали с разказите на Данаилов в Ардино, който с невероятно цветистия си език, намираше обща тема с всеки човек. „Ще пишеш с думи прости” – така ми казваше Моряка” – сподели наученото от учителя си той. Ангел Кроснев рецитира стихотворенията си, посветени на Данаилов, „Посвещение”, „Интимно за Чирпан”, „Димитровден” и „Реквием”.

В програмата прозвучаха вълнуващите изпълнения на пиано на талантливата Велислава Стоянова – студентка от класа на проф. Ромео Смилков, носителка на национални и международни награди, клавирен педагог, а от 2015 година и докторант в АМТИИ – Пловдив.

Назад